НОВИНИ

България заслужи първа победа в Лига на нациите

Националният отбор на България по футбол заслужи първата си победа в новото издание на турнира Лига на нациите.

Станко Димов
от Станко Димов
20:45, 08.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
България - Северна Ирландия футбол
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Националният отбор на България по футбол заслужи първата си победа в новото издание на турнира Лига на нациите. Във втора среща от Група 3 на Лига С, избраниците на селекционера Илиан Илиев надвиха с 1:0 Северна Ирландия.

Единственият гол в срещата реализира капитанът Кирил Десподов, който бе точен в края на първата част. Благодарение на успеха България вече има 4 точки и се изравни на върха в класирането със състава на Беларус. С 3 точки след два кръга е Северна Ирландия, а на четвъртата временна позиция е Люксембург с нула пункта.

„Трикольорите“ започнаха силно срещата и можеха да открият резултата още в 3-ата минута. Капитанът Кирил Десподов центрира остро от статично положение на първа греда, получи се огромен карамбол и разбъркване, но в крайна сметка топката се озова в ръцете на стража на гостите и до гол не се стигна.

След половин час игра отново Десподов беше в центъра на вниманието. България получи свободен удар в близост до полето, Десподов застана зад топката, но ударът му се отби в левия страничен стълб на вратата на гостите.

В 35-ата минута България пропусна отлична възможност за гол. Илия Груев направи фантастично извеждащо подаване към Алекс Колев, но централният нападател отправи анемичен удар, с който по никакъв начин не застраши вратата на Пийкок-Фарел.

Логичното, с оглед на играта на двата отбора до този момент, се случи в 40-ата минута, когато България откри резултата. Алекс Колев пресече неразчетен пас на вратаря на Северна Ирландия и намери Десподов на отлично позиция, като последният, останал на три метра от голлинията, не сгреши – 1:0. За нападателя на ПАОК това беше 15-то попадение от 51 мача с екипа на „трикольорите“.

След почивката двата отбора предложиха много битка, особено в началните минути, но до чисти голови възможности рядко се стигаше. Започнаха и смените, като за България първи терена напуснаха Алекс Колев, автор на головия пас в края на първото полувреме, който отстъпи мястото си на голмайстора на Спартак (Варна) Ахмед Ахмедов.

В 68-ата минута, след груба грешка в сърцето на защитата на България, Лейвъри излезе очи в очи с Димитър Митов, но вратарят на „трикольорите“ показа класа и успя да парира шута на противниковия нападател. Изключителна намеса на Митов!

Последваха още промени в двата състава, а целта пред селекционерът Илиан Илиев беше ясна – да не бъде допуснат изравнителен гол.

До края на срещата играта често бе накъсвана с нарушения и до нови голови възможности не се стигна, въпреки опитите на Северна Ирландия, предимно от статични положения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС даде на ДПС-Доган срок до утре да представи пълномощно за оттеглената жалба
ВАС даде на ДПС-Доган срок до утре да представи пълномощно за оттеглената жалба
Млада жена е убита в Шумен, издирват извършителя
Млада жена е убита в Шумен, издирват извършителя