НОВИНИ

Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни формирования на границата

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 01.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни подразделения за изпълнение на задачи по охрана на държавната граница в координация със структурите на Министерството на вътрешните работи.

Имаме готовност при отправено искане от министъра на вътрешните работи да изпратим до 350 военнослужещи на българо-турската граница и до 250 - на българо-гръцката граница.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти след официалната церемония, с която беше открита новата учебна 2021 - 2022 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“. По думите му, във връзка с изпълнението на задачите по охрана на държавната граница е необходима актуализация на бюджета.

Финансовите средства ще бъдат предназначени за ротацията на военнослужещите и за конкретни дейности, свързани с предотвратяване на нелегалното преминаване на българска територия и логистичното осигуряване на формированията, които изпълняват задачи там.

На въпрос за участието на България в небойната операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани адмирал Емил Ефтимов разясни, че българският военен контингент е в състав от 26 военнослужещи - взвод Военна полиция, екип за контрол на придвижването и двама военни психолози.

В момента контингентът се предислоцира към Република Косово, където се изграждат необходимите съоръжения за настаняване на емигранти от Афганистан. Българските военнослужещи ще изпълняват задачи в тази небойна операция в съответствие с приетите правила и оперативни планове на НАТО.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“. В първите за годината академични лекции те представиха пред слушателите и командно-преподавателския състав актуални аспекти на отбранителната политика, предизвикателствата пред сигурността и трансформацията на Въоръжените сили на Република България в контекста на променената стратегическа рамка на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С близо 20,5% поскъпва природният газ от днес
С близо 20,5% поскъпва природният газ от днес
Прокуратурата внесе в НС становище срещу промените в Закона за съдебната власт
Прокуратурата внесе в НС становище срещу промените в Закона за съдебната власт