НОВИНИ

Български гражданин, загубил се в Румъния, е открит след издирвателна акция

сигнали катастрофи телефон 112 2020
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 25.01.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Български гражданин, загубил се на територията на Румъния, е открит след издирвателна акция. ​До щастливата развръзка се стигна в резултат на добра координация между българските и румънските оператори на спешния телефон 112, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във вчерашния ден група български граждани били на територията на Румъния. Около 9:40 часа сутринта те разбират, че техен близък, който страда от деменция, се е качил на автомобила им и е тръгнал в неизвестна посока. Обезпокоени незабавно търсят помощ на тел. 112, но клетката на мобилния оператор прехвърля обаждането им към центъра в България. Служител на Единния европейски номер за спешни повиквания в София приема обаждането и осъществява връзка с румънските си колеги с молба да бъде задействана необходимата оперативна процедура по издирване.

Благодарение на професионалната реакция на служителите от дирекцията и техните румънски колеги, шест часа по-късно, в рамките на предприетите издирвателни действия мъжът е локализиран и открит в добро общо физическо състояние между градовете Бекет и Дабулени.

От МВР напомнят, че при избиране на Европейския номер за спешни повиквания 112 в пограничните райони е възможно обажданията да попаднат в център за обслужване на спешни повиквания в съседна държава. Това се дължи на факта, че в някои погранични райони сигналите на мобилните оператори в съседната държава са по-силни.

За да избегнем този проблем е необходимо да настроим ръчно мобилния си апарат на мрежата на телекомуникационния оператор, на който сме абонат. Това ще гарантира, че при избиране на телефон 112 сигналът ще бъде пренесен до центъра за спешни повиквания, обслужващ съответната територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Турция
Денислава Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Турция
Близо 2000 пароли на е-пощи на държавната администрация са изтекли в публичното пространство
Близо 2000 пароли на е-пощи на държавната администрация са изтекли в публичното пространство