НОВИНИ

Балкан победи Левски за пети път през сезона

балкан победи левски пети път сезона
Снимка: БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 26.04.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Балкан (Ботевград) спечели пета победа над Левски през сезона в Националната баскетболна лига. В последния мач от редовния сезон тимът на Небойша Видич се наложи над своя съперник със 74:68, след оспорван мач в "Арена Ботевград", в който обаче ботевградчани водеха почти през цялото време и заслужено спечелиха.

Успехът бе общо 21-ви за "зелените", които имат и 6 поражения и така нашите завършват втори. Съперник на четвъртфинал в плейофите ще бъде Академик (Пловдив). В тази серия се играе до две победи от три мача, а двубоите ще се играят на 3,6 и 9 май. Балкан е домакин в първата и третата среща.

Балкан поведе в началните минути с кошове на Джоунс и Митко Димитров под коша, а две минути и половина след началото на мача Левски обърна след две тройки на Ицо Захариев и Чавдар Костов за 6:11. Крис Минков върна аванса на Балкан две минути и половина след това след тройка за 13:11. "Зелените" направиха серия от 11 точки в следващата минута, за да поведат с 6 т. при 17:11. Левски се доближи до две точки, но добро включване на Амад Рори успя отново да вдигне разликата в полза на ботевградчани, които затвориха периода със серия 8:0 и преднина от 10 точки - 25:15.

Слабо започна втория период за домакините, които нямаха кош от игра близо 3 минути и половина, а столичани се възползваха и направиха серия 6:1. Постепенно Амад Рори възстанови преднината на Балкан. Гостите овладяха доста борби в нападение, а две отворени тройки на Паркър доведоха мача до равенство при 34:34. Дерик Маркс възстанови аванса на Балкан след кош и наказателен удар, а първото полувреме приключи при резултат 37:34 в полза на ботевградския тим.

На няколко пъти в третата Левски се доближаваше до 2 точки. Николай Грозев обаче даде добър подем в играта на Балкан и качи на 9 аванса на Балкан малко преди края на периода. "Сините" имаха един кош от игра повече от 5 минути, а домакините се възползваха и затвориха частта със серия 12:2, за да си осигурят нов двуцифрен аванс.

В началото на последната част бе отсъдено четвърто лично нарушение на Крис Минков, но Балкан стъпи много уверено в частта и наказваше всяка грешка на съперника на бърза атака. Точният мерник на Чавдар Костов обаче намали на 4 точки при 63:59 ,5:34 преди края. Амад Рори обаче просто не позволяваше на гостите да свалят повече. Крисчън Джоунс вкара ключов пробив, за да вдигне преднината на 8 при 71:63 в момент, в който разликата не се движеше дълго време. Играта се накъса с много фаулове, но Балкан удържа победата.

Най-резултатен за успеха с 19 точки бе Амад Рори. 13 отбеляза Дерик Маркс. Крисчън Джоунс 12, а 11 имаше Крис Минков.

За Левски най-много 18 имаше Чавдар Костов. Джош Паркър реализира 14, 12 вкара Венци Петков, 11 Зейн Ноулс, а 10 добави Ивица Радич като овладя и 14 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър (Пазарджик) ликува с втора поредна шампионска титла по волейбол
Хебър (Пазарджик) ликува с втора поредна шампионска титла по волейбол
Предстои захлаждане в близките дни
Предстои захлаждане в близките дни