НОВИНИ

Балотаж в Пловдив след ниска избирателна активност и много сгрешени протоколи

На втори тур отиват кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 30.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Балотаж се очертава в Пловдив. На втори тур за избор на кмет на града отиват кандидатите на ГЕРБ Костадин Димитров и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. За поста градоначалник се бориха 18 кандидати, а двамата финалисти бяха излъчени на фона на изключително ниска избирателна активност във втория по големина град на страната.

С най-висок резултат след първия тур е Костадин Димитров, досегашен кмет от ГЕРБ на най-големия район в града "Тракия". Той беше районен кмет там три мандата. Според него причина за ниската избирателна активност са хубавото време и ученическата ваканция, заради които голяма част от пловдивчани не са останали в града. Димитров прогнозира да получи много по-високи резултати на балотажа.

"Ние ще разчитаме на тези, които усетиха нашата положителна енергия, видяха нашите послания, прочетоха нашата програма, видяха, че ние можем да работим, видяха, че се случват нещата в Пловдив, в "Тракия" и мисля че сме мотивирани да направим по-голямата крачка", заяви Костадин Димитров, кандидат за кмет от ГЕРБ.

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет Ивайло Старибратов е бил дългогодишен директор на Математическата гимназия в града, преподавател в Пловдивския университет и депутат в 46-ото Народно събрание. Старибратов ще разчита за балотажа да успее да привлече поне 10% от негласувалите пловдивчани на първия тур.

"Разчитам от тук нататък отново да бъда подкрепен от хората, които установиха, че трябва да се случи промяната, че Пловдив трябва да има друго развитие и наистина да минем вече в 21 век", коментира Ивайло Старибратов, кандидат за кмет от ПП-ДБ.

Ясно е, че за спечелването на кметския пост и двамата кандидати ще трябва да разчитат на подкрепа от другите политически сили.

"Ще бъдат поканени и ако провеждаме такива разговори те ще бъдат явни с точно определени параметри, които трябва да са ясни и на гражданите, и на всяка от политическите партии като ангажименти", допълни Ивайло Старибратов.

"Имаме 1 седмица, която ще е изпъстрена с послания, с мотивация, с много срещи и мисля, че това е по-важното - да покажем нашето намерение за развитието на град Пловдив", каза още Костадин Димитров.

Интересен факт е, че и двамата участници в балотажа са математици по образование. Който и от тях да спечели ще трябва да впрегне своите познания, за да използва добре числата в новия силно фрагментиран общински съвет на Пловдив.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна: ПП-ДБ и ГЕРБ с изравнени позиции в Общинския съвет, кметът ще е ясен на балотажа
Варна: ПП-ДБ и ГЕРБ с изравнени позиции в Общинския съвет, кметът ще е ясен на балотажа
Франсис Тиафо ще гони втора титла за годината на тенис турнира Sofia Open 2023
Франсис Тиафо ще гони втора титла за годината на тенис турнира Sofia Open 2023