НОВИНИ

Базел - градът домакин на Евровизия 2025, има много лица

базел забавленията сериозна работа
Снимка: pexels.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:49, 09.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

До 18:00 ч. в Базел всичко е делово. Не е място, където можеш да закъснееш за среща с пет минути - не и в този швейцарски град, чиито основни индустрии - химическата и фармацевтичната, означават прецизност и контрол. Но когато работният ден приключи, Базел бързо разкрива другата си същност, която обича удоволствията.

30% от 200-хилядното население на града са… чужденци.

Ето още любопитни факти за третия по големина град на Швейцария, който бе избран за домакин на песенния конкурс "Евровизия 2025":

Град на музеите
В Базел се намират 40 музея на много малка площ, включително известният Музей на изкуствата с творби на Пикасо, Рембранд и Ван Гог. Всъщност Базел е градът с най-голяма гъстота на музеите в Швейцария!

Дом на хартията
Първата фабрика за хартия в Швейцария е основана в Базел през 1573 г. Музеят на хартията в Базел разказва историята на производството на хартия и показва колко важен е бил Базел за развитието на хартиената индустрия.

Царство на шоколада
Базел е рай за любителите на шоколада. Всяка година градът е домакин на "Базелския панаир на шоколада" - най-голямото изложение на шоколад в Швейцария.

Най-старият университет
Университетът в Базел е основан през 1460 г. и е най-старият университет в страната. Много известни личности са учили в Базелския университет, включително Еразъм Ротердамски и Парацелз.

Карнавална дестинация
Карнавалът в Базел е най-големият в Швейцария. В продължение на три дни местните жители празнуват с пъстри костюми и т. нар. "гугенмузика". Карнавалът в Базел е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Кметството на Базел е друг обект от списъка със световни ценности на културната организация на ООН.

Център на фармация
Базел е важен център на фармацевтичната промишленост. В Базел се намират седалищата на две от най-големите фармацевтични компании в света - Roche и Novartis.

Зелени площи
Базел е зелен град с много паркове и зелени площи. Зоологическата градина в Базел е една от най-старите и красиви зоологически градини в Швейцария. Тя е дом на над 6000 животни от 500 различни вида.

Знаменита архитектура
Базел е известен със своите архитектурни паметници. Скулптури и стенописи на известни художници могат да бъдат открити върху сгради в целия град. Най-известното произведение на изкуството върху сграда в Базел е тази на "Фондация Бейелер", проектирана от архитекта Ренцо Пиано. Много от фасадите са изрисувани със съвременни арт графити, което се подкрепя от общината.

Снимки: pexels.com

Световен пазар на изкуство
Изложението Art Basel е международен панаир на изкуствата, който се провежда ежегодно в града от 1970 г. насам. Той предоставя платформа на галерии да покажат и продадат творбите си на купувачи и работи в сътрудничество с местните институции, за да подпомогне растежа и развитието на програмите за изкуство.

Граничен триъгълник
Базел е разположен на река Рейн, която очертава границата между Швейцария и Германия. В града се срещат три национални граници - на Швейцария, Германия и Франция. Той е отправна туристическа точка за пътешествия в трите държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо транспортиране на пациент с въздушната линейка беше извършен в Кърджали
Първо транспортиране на пациент с въздушната линейка беше извършен в Кърджали
ВАС остави без разглеждане жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указанията на ЦИК
ВАС остави без разглеждане жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указанията на ЦИК