Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Белгия отменя забраната за несъществени пътувания за държавите от ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 15.04.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
белгия отменя забраната несъществени пътувания държавите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, считано от полунощ на 19 април 2021 г.

По информация на посолството ни в Брюксел белгийските власти препоръчват при възможност да се предприемат пътувания само по неотложни причини.

Както и досега при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина.

Всички граждани над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от PCR тест е задължителен, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Обръщаме внимание, че пристигащите в Белгия граждани, които притежават белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането в страната.

7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

Остава и задължително попълването на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form), който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си. На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

По-подробна информация за мерките в Белгия може да намерите на сайта на МВнР в раздел "Коронавирусът - как да пътуваме" на: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/belgium

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.: +32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: + 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес consular.brussels@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един Терзич: Не бяхме щастливи със съдийските решения в последните 7 дни
Един Терзич: Не бяхме щастливи със съдийските решения в последните 7 дни
Ива Митева: Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент
Ива Митева: Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент