НОВИНИ

Белодробната болница във Варна е пред риск от закриване

белодробната болница варна риск закриване
bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 28.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Слушай новината

Ако държавата не поеме отговорност за белодробната болница във Варна, тя ще бъде закрита. Днес беше решено документацията да бъде изпратена на здравното министерство с покана към министър Хинков да посети лично Варна, за да се запознае с проблема и вариантите за решаването му.

До това предложение стигнаха участниците в работна среща при областния управител доцент Андрияна Андреева. Доц. д-р Христо Ганчев - управител на белодробната болница, съобщи, че задължения на болницата в момента са 190 000 лева, като има 18 лежащо болни. Проф. д-р Силва Андонова от Университетската болница "Св. Марина" отхвърли варианта белодробната болница да се влее в инфекциозното отделение, за което има идеен проект за реконструкция, тъй като изискванията за лечение на туберкулоза ще изисква изработването на напълно нов проект.

Община Варна е осигурила за последните 10 години 4,5 млн. лева за покриване на задължения на болницата и представителите на общината заявиха, че тази практика не може да продължава. Основният проблем е, че базата, в която е настанена белодробната болница, е общинска, но дейността и финансирането ѝ са държавна отговорност.

Поради това участниците в срещата предлагат държавата да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области. Като алтернатива Община Варна предлага закриването ѝ, за което има вече две решения на Общински съвет. 18-те пациенти, които се лекуват там, ще трябва да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони, най-близкият от които е Бургас. Документите по казуса ще бъдат изпратени на здравния министър Хинов.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пловдив: Последните „новини“ за изходящ трансфер на Джовани не отговарят на истината
Локо Пловдив: Последните „новини“ за изходящ трансфер на Джовани не отговарят на истината
Иво Тренчев е фаворит за треньорския пост в Пирин Благоевград
Иво Тренчев е фаворит за треньорския пост в Пирин Благоевград