НОВИНИ

Без глоби, ако не валидираме билета или картата в градския транспорт

отпада глобата невалидиране превозните документи градския транспорт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:26, 23.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет реши да отпадне глобата при невалидиране на превозните документи в градския транспорт. Предложението бе подкрепено от 32 общински съветници, един гласува против, седем се въздържаха. Негласувалите и отсъстващите от залата бяха 22 общински съветници.

Столичните общински съветници спориха повече от час дали да отпадне изобщо или да бъде отложено валидирането на превозните документи. То беше заложено в новата тарифна политика за превозните документи в градския транспорт, но предизвика критики сред гражданите.

Връщат картата за една линия в София

На гласуване бе подложено и предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков, един от авторите на новата тарифна политика, за отлагане на глобата при ненаправено валидиране. Общинските съветници обаче го отхвърлиха.

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев посочи, че валидацията е нужна, тъй като много по-лесно се доказва, че пътникът е пътувал в превозното средство. По думите му валидацията е необходима, проблемът е глобата, ако тя не е направена.

Когато има техническа обезпеченост и се провери може ли във всяко едно превозно средство да бъдат монтирани нови валидатори, когато се прецени свършена ли е работата по разяснителната кампания, задължение на Центъра за градска мобилност, би могло да се мисли за прилагането на санкции.

На заседанието си днес Столичният общински съвет прие и доклад за изпълнение на постановлението на Министерския съвет за намаляване на цената на месечните абонаментни карти за ученици, студенти и докторанти. Общинските съветници връщат от средата на март и карта за една линия за наземния транспорт и за метрото, след като новата тарифна политика на Общината в частта ѝ за месечните карти бе широко критикувана от гражданите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличен Кузманов с два четвъртфинала на „Чалънджър” в Бенгалуру
Отличен Кузманов с два четвъртфинала на „Чалънджър” в Бенгалуру
Очаква ни топъл уикенд, новата седмица идва със захлаждане и валежи
Очаква ни топъл уикенд, новата седмица идва със захлаждане и валежи