НОВИНИ

Без постигнато съгласие на работодатели и синдикати свършиха преговори за колективен трудов договор

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
19:55, 03.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
без постигнато съгласие работодатели синдикати свършиха преговори колективен трудов договор
Слушай новината

Без постигнато съгласие на работодатели и синдикати свърши поредния опит от преговори за подписването на Колективен трудов договор.

Досега действащият изтече през април. От синдикатите заявиха, че са готови на протести заради исканото увеличение на заплатите на здравните работници, а от своя страна работодателите настояват за анализ, от който да станат ясни причините за невъзможността на болниците да го направят.

Близо 40 години Олга работи като рентгенов лаборант. Разказва, че винаги заплатите са били ниски и те са причината за отлив на кадри.

"Хората не желаят да работят за тези заплати, особено младите хора. В момента в цялата ни държава като възрастова граница работят пенсионери и то на места, където работата е тежка, говорим за нощен труд, говорим за много, много допълнителни часове като работа", обясни Олга Негрова, главна сестра.

Над 90% от приходите в общинската болница в Дупница отиват за заплати. Според д-р Николов и в момента правят всичко възможно,за да получават здравните служители допълнителни възнаграждения, а по-голямо би довело и до фалит.

"Ние правим един строг финансов контрол и се простираме спрямо това, което болницата заработва ежемесечно. Ние трябва стриктно да спазваме финансова дисциплина, ако искаме тази болница да продължава да съществува и да работи", каза д-р Стефан Николов- временно изпълняващ длъжността управител МБАЛ "Св. Иван Рилски".

Близо два часа продължиха преговорите в Здравното министерство между работодатели и синдикати, но те отново не се договориха.

"Искаме анализ, но не екселка таблица, а анализ които да покаже какви са икономическите причини на болниците да не могат да осигурят необходимото възнаграждение. Поискаха се едни увеличения. д-р Кокалов каза 25%. 25% над старото ,а те старото не са го достигнали повече от 60% от болниците. То просто Лечебните заведения ще фалират и то много бързо, особено ако се налагат глобите", коментира :д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници в България.

"Искаме увеличение на заплатите, но отново не срещаме разбиране от работодателите и те продължават да искат анализи – нещо, което искат от февруари, а това е "тупане на топката". Работодателите искат анализи и нещо, което е работа в рамките на труд няколко месеца.Това означава не вземане на никакви конкретни решения до септември, което ще ни изведе на улицата", уточни Росица Палешникова, представител на КТ "Подкрепа".

От Здравното министерство заявиха, че паралелно с работата по анализа, който трябва да изготвят болниците ще започне обсъждане и на конкретни текстове за на нов Колективен трудов договор. Едно от предложенията на синдикатите е той да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. Работодателските организации, от своя страна, настояха при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Син уби баща си в Симеоновград и се хвърли под влак
Син уби баща си в Симеоновград и се хвърли под влак
Илиан Илиев: Не се съмнявам, че ще се представим добре (ВИДЕО)
Илиан Илиев: Не се съмнявам, че ще се представим добре (ВИДЕО)