НОВИНИ

БФ Тенис на маса изпраща успешна 2022 година

Борил Гочев
от Борил Гочев , Източник: БНР
15:05, 19.12.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
тенис маса изпраща успешна 2022 година
Снимка: БНР
Слушай новината

Българската федерация по тенис на маса обяви 2022 година за успешна и постави началото на честванията по повод 90 години от основаването на този спорт у нас, след като на 28 декември 1932 година е учреден Българският пинг-понг клуб, който дава началото.

Президентът на федерацията Стефан Китов благодари на състезателите за постигнатите резултати и отличи Йоан Величков, който спечели бронзови медали на смесени двойки заедно със Сиделя Мутлу и на двойки кадети с Юлиян Ризачек (Австрия) на европейското първенство за кадети, кадетки, юноши и девойки в Белград.

Величков завърши и на пето място в надпреварата на сингъл, а същата позиция заеха Цветелина Георгиева до 19 години и Сиделя Мутлу при 15-годишните.

За представянето си Йоан Величков и Стефан Димитров (с треньор Деян Георгиев) и Сиделя Мутлу и Цветелина Георгиева (с треньор Бейхан Емин) получиха и парични премии от федерацията.

"Тази година бяха постигнати много големи успехи за българския тенис на маса. Йоан Величков е трети в Европа и шести в света до 15 години, което е забележително на фона на доминацията на Азия в този спорт. Той вече е включен в националния отбор за мъже. Аз съм оптимист, че ще класираме състезател на олимпиадата в Париж при жените, но при мъжете нямаме шансове", коментира президентът на федерацията Стефан Китов.

На последните Олимпийски игри в Токио 2020 България беше представяне от Полина Трифонова-Добрева, която стигна до третия кръг в надпреварата на сингъл при дамите.

По време на днешното общо събрание пък бе разкрито още, че Йоан Величков ще бъде лице на кампанията "София - европейска столица на спорта" през 2023 година, като той получи и специален подарък от изпълнителния директор на фондацията Дамян Диков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа и Снежанка пътуват в коледен трамвай в София (Снимки)
Дядо Коледа и Снежанка пътуват в коледен трамвай в София (Снимки)
"Амнести интернешънъл": Най-малко 26 протестиращи в Иран са пред риск от екзекуция
"Амнести интернешънъл": Най-малко 26 протестиращи в Иран са пред риск от екзекуция