НОВИНИ

БФС поздравиха легендата Христо Бонев по повод неговия рожден ден

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:54, 03.02.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
бфс поздравиха легендата христо бонев повод неговия рожден ден
Слушай новината

На 3 февруари легендата на Локомотив Пловдив и българския футбол Христо Бонев - Зума празнува рожден ден.

Кариерата на трикратния носител на наградата за "Футболист №1 на България" е тясно свързана с пловдивския Локомотив, като за "черно-белите" той вкарва общо 180 гола в повече от 400 мача. За кратко футболният му път преминава и през отборите на ЦСКА и АЕК Атина.

С фланелката на националния отбор Зума бележи общо 48 попадения в 98 мача, с което той дели голмайсторската позиция с Димитър Бербатов.

След края на активната му футболна кариера Христо Бонев поема по пътя на треньорството, като става шампион на Гърция и Кипър с отборите на Панатинайкос и АПОЕЛ Никозия.

В периода 1996-1998 година Бонев е начело и на националния отбор на България, като до ден днешен той си остава последния наставник, извел "лъвовете" до участие на световно първенство през 1998 година във Франция.

От Българския футболен съюз (БФС) също не пропуснаха да поздравят Христо Бонев по случай 76-ия му рожден ден:

"Днес 76-ия си рожден ден празнува една от най-големите легенди на българския футбол Христо Бонев. Трикратният футболист номер едно на страната е роден през 1947-а в Пловдив, а активната му кариера е неразривно свързана с местния Локомотив. Зума, както го наричат в спортните среди, дебютира за "железничарите" през 1964-а и в разстояние на цели 15 години записва 404 мача и 180 гола за тима. Единственият сезон, в който се състезава за друг български клуб, е 1967/68, когато изиграва шест двубоя и бележи пет попадения за ЦСКА. Между 1979 и 1981 облича екипа на гръцкия гранд АЕК, преди да завърши кариерата си в родния Локомотив.

За националния отбор дебютира през 1967 година и изиграва цели 98 мача, в които се разписва на 48 пъти. В 42 мача носи капитанската лента на представителния ни тим. Участник на световните първенства в Мексико през 1970 и във ФРГ през 1974, когато бележи във вратата на Уругвай.

Футболист номер едно на България през 1969-а, 1972-а и 1973-а. Заслужил майстор на спорта от 1967-а.

Треньорската кариера на Христо Бонев стартира в родния Локомотив, който води на два пъти в периода 1983-1988. Впоследствие извежда Панатинайкос до титлата в Гърция през 1990-а, работи също в Лариса, Йоникос и кипърския АПОЕЛ (Никозия), преди през 1996-а да бъде избран за селекционер на националния отбор. Класира България на последното засега световно първенство, на което нашите вземат участие - във Франция през 1998-а. Един сезон е начело на столичния Локомотив, на немския Заксен и отново на Локомотив (Пловдив).

Българският футболен съюз честити празника на легендарния Христо Бонев и му желае здраве и дълголетие!"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете от "Трибуна Сектор Г" се завръщат по трибуните за пролетния полусезон
Феновете от "Трибуна Сектор Г" се завръщат по трибуните за пролетния полусезон
Новак Джокович планира да се завърне на корта в Дубай
Новак Джокович планира да се завърне на корта в Дубай