НОВИНИ

Бивш директор на Ферари поема ръководството на Формула 1

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:23, 23.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Други спортове
бивш директор ферари поема ръководството формула

Стефано Доменикали, който ръководи "черните кончета" в периода 2008-2014 година ще поеме президентския пост на Формула 1 от Чейс Кери преди началото на следващия сезон.

Motorsport.com съобщава, че 55-годишният италианец ще бъде назначен преди края на календарната година, а за момента от Либърти все още не са обявили новината официално, но отборите са били уведомени за решението във вторник.

Доменикали стана част от екипа от Маранело преди повече от 20 години, когато през 1998-ма година бе назначен на поста спортен директор в "Скудерията".

След като двете страни се разделиха през април 2014-та, той стана вицепрезидент на Ауди, а от 2016 година зае президентския пост на дъщерната компания на Фолксваген - Ламборгини.

През всичките тези години Доменикали запази и поста си на директор на комисия в Международната автомобилна федерация (ФИА). Той бе инициатор на реконструкцията на Формула 2 и въвеждането на новата платформа Формула 3.

Чейс Кери изпълняваше тази длъжност от момента, в който Либърти Медия стана собственик на Формула 1 през януари 2017-та, наследявайки на поста Бърни Екълстоун. Неговият най-голям принос за спорта ще остане тристранния договор "Конкорд", подписан през август тази година.

По време на неговия престой на президентския пост на Формула 1 Кери сключи и ключови договори с нови пазари, сред които Виетнам, а също така съживи и позабравеното Гран при на Нидерландия.

На върха Доменикали ще си сътрудничи с бившите колеги във Ферари - Жан Тод и Рос Браун. Тод в момента е действащият президент на ФИА от 2010 насам, но ще напусне след края на настоящия си мандат догодина.

Рос Браун пък стана директор във Формула 1 през 2017 с пристигането на Либърти Медия в спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрягат Франк де Бур за селекционер на Нидерландия
Спрягат Франк де Бур за селекционер на Нидерландия
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт