НОВИНИ

Бивш ректор на Академията на МВР: Липсват технически средства, с които полицията да залавя бегълците

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 25.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българските полицаи не разполагат с достатъчно технически средства, за да залавят бегълците. Това коментира в "Денят започва" проф. Любомир Тимчев, преподавател по полицейско право, опазването на обществения ред и миграционен контрол и бивш ректор на Академията на МВР.

"Когато липсва материалното обезпечаване, няма как да ги хващаме тези които бягат. Проблемът не е в полицая, който е на улицата; който си купува сам панталоните, защото няма кой да му ги осигури; който е поставен в ситуация, в която се чуди как да изпълнява задълженията си. Изоставаме с помощните средства и автомобилите. Аз, например, съм виждал американски белезници, които едва ли не се слагат сами – кога ще имаме и ние такива помощни средства", попита проф. Тимчев.

Според него в момента в Академията на МВР тече деструктивен процес.

"Сегашният ректор изгони някои от най-добрите преподаватели. Учудващото е не, че той го направи, а че някой му го позволява. И когато си изгониш вратаря, център нападателя и най-добрия защитник, нещата не се получават", коментира той.

Проф. Тимчев е съгласен, че трябва да се повишат изискванията към полицията, но успоредно с това да се променят и много други неща са служителите на реда. Една реформа в сектора изисква години хоризонт, допълни той.

"Държавата с целия си ресурс просто да се обърне с лице към системата на МВР, колкото и да няма система, да я погледна не с гръб, а с лице. Да разбере, че проблемите в нея се отразяват на целия народ и тогава да ги реши. Чашата на търпението на редовите полицаи прелива. И аз ходя на протестите и ги виждам - смачкани са", допълни проф. Тимчев.

В "Денят започва" той подкрепи решението на президента Румен Радев да не приема оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Посочи, обаче, че трябва да се повиши изискването за стаж при заемането на тази длъжност от 10 на 20 години.

"Казвам на студентите си: "В йерархията трябва да се движите както по стълбите – една по една, иначе ще се спънете“. И сега, като изпращат хора нагоре в йерархията и те докато се научат, и ги сменят", коментира той.

По думите му в МВР е изчезнала системността, а когато няма системност, връзките между структурите и статута изчезват. Според него Законът за МВР трябва да се нарича Закон за сигурността и обществения ред. Трябва и да се направи обстоятелствен анализ на работата в МВР, който да включва статута, правомощията, условията за назначаване и реда за пенсиониране.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрин със световното по футбол - 25.11.2022 г.
Сутрин със световното по футбол - 25.11.2022 г.
Жизненоважно лекарство срещу рак на гърдата липсва в аптеките, сигнализират пациенти
Жизненоважно лекарство срещу рак на гърдата липсва в аптеките, сигнализират пациенти