НОВИНИ

Бившият капитан на Сампдория се завръща след 12-годишно наказание за наркотици

бившият капитан сампдория завръща годишно наказание наркотици
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 09.09.2021
Чете се за: 06:42 мин.
Спорт
Слушай новината

В началото на 2007 година Франческо Флаки беше на път да се превърне в истинска легенда за Сампдория в Серия А. Имаше всички предпоставки да стане местна футболна знаменитост, преди да извърши голяма глупост.

Капитан, голмайстор с повече от 100 гола и повиквателна за националния отбор на Италия за първи път в кариерата си. Животът е пред него.

Всичко се преобръща за часове след мач срещу Интер на 28 януари 2007 година, когато дава положителен тест за кокаин. Играчът е отстранен от клуба и получава забрана да практикува за 2 две години.

"В този момент загубих всичко", казва Флаки пред BBC Sport. "Бях идол в Генуа. Бях започнал годината с два гола, а малко преди това бях повикан и в националния отбор."

Но това беше само началото. Две години по-късно цялата му кариера приключва. Или поне така изглеждаше. До днес.

Годна преди големия скандал репутацията на Франческо Флаки вече беше пострадала. През 2006 г., въз основа на телефонни подслушвания на трети страни, той е обвинен в опит за уреждане на мачове. Тогава получава санкция за два месеца.

"Нямах нищо общо с това. Никога не съм приемал това наказание", казва футболистът.

Играчът преодолява случилото се, започва да подрежда живота си, да затвърждава името си като една от най-добрите десетки на своето поколение. 110-те попадения на Флаки за Сампдория го поставят на трето място в класацията на клуба за всички времена, след Роберто Манчини и Джанлука Виали. Най-жалкото е, че има реалната възможност да подобри рекордите, ако не се беше провалил на онзи тест през 2007 г.

След двугодишното си отсъствие от терените, Флаки получава възможност да се поправи с отборите от Серия Б – Бреша и Емполи. Случилото се през тези пропуснати месеци обаче си казва думата.

"Психически вече не бях същият човек, не можех да се върна назад", споделя Флаки.

И така през декември 2009 г. отново дава положителен тест за кокаин. Повторното провинение на футболиста му коства 12-годишна забрана и прекратяване на кариерата. Той вече е пристрастен.

Но днес, 12 години по-късно, футболистът се подготвя за евентуалното си завръщане.

Въпреки че няма право да тренира, той води неофициално като треньор местния отбор Багно а Риполи. Бил е наставник на младежките формации на Сигна 1914, а след избухването на пандемията дава индивидуални уроци по футболна техника на 50 деца.

Отборът на Сигна 1914 е в петото ниво на италианския шампионат, а Флаки вече е на 46 години.

12-годишната му забрана приключи през януари, а подкрепата на президента на клуба и негов приятел Андреа Балерини му вдъхват надежда, че отново може да се появи на терена.

"Много съм развълнуван, защото датата наближава", казва Флаки за BBC, които разказват историята му.

"Всичко започна на шега, но след това стартирахме заниманията по-сериозно. Вече помагах в Сигна 1914, подавайки ръка на младежкия тим. Андреа започна да ме провокира, че не мога да играя, както и че съм твърде стар. Сега тренирам и усещанията са подобни на тези, които чувствах като истински играч", споделя още Флаки.

Изглежда сякаш той добре знае какво е загубил.

"Знам, че направих грешка и си платих за нея. Знам също така, че не съм толкова бърз, колкото бях, но знам, че мога да направя така, че да помогна на тези момчета да повярват в себе си. Искам да им покажа колко красив може да бъде футболът. Те не бива да захвърлят онова, което аз изгубих", допълва още бившият капитан на Сампдория.

Франческо Флаки вече е осъзнал, че изгубеното няма как да се върне. Но иска да продължи напред. И да се радва на това, което има.

"В началото дори само гледането на футбол ме побъркваше. Но след това запретнах ръкави и бавно започнах да се движа напред. Отворих два ресторанта във Флоренция и прекарвах времето си в сервирането на храна. Откакто стана ясно, че ще играя отново, получих толкова много обаждания и съобщения. Това ме кара да мисля, че хората все още ме обичат", каза още Флаки.

"Знам, че човек може да направи грешка и да пропадне, но също така може и да си стъпи на краката. Животът е пълен с неочаквани моменти. Това, което искам, е да свърша работата си и да покажа, че мога да изиграя своята роля във футбола", завърши Флаки.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло
Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло
Задържаният за палежа на "Купола" остава в ареста
Задържаният за палежа на "Купола" остава в ареста