НОВИНИ

Близък помощник на принц Чарлз подаде оставка след обвинения за злоупотреба с влияние

близкият помощник принц чарлз подаде оставка обвинения злоупотреба влияние
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:47, 05.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Бивш помощник на принца на Уелс временно се оттегли от поста си на изпълнителен директор на Фондацията на принца на фона на обвиненията, че е използвал влиянието си, за да осигури награда за голям дарител, съобщава БиБиСи.

Майкъл Фосет е обвинен, че е предложил да помогне на богат саудитски бизнесмен да получи рицарско звание и британско гражданство. Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз е получил почетния Орден на Британската империя в края на 2016 година. Фондацията на принца заяви, че разследва случая.

Организацията, на която Фосет стана главен изпълнителен директор през 2018 г., е чадърна група на редица благотворителни инициативи на принц Чарлз.

Твърденията за поведението на Фосет бяха публикувани в "Сънди Таймс“ и "Мейл он Сънди“. "Сънди Таймс“ съобщи, че Махфуз, който отрича всякакви нарушения, е дарил големи суми за реставрационни проекти, които представляват особен интерес за принц Чарлз. Твърди се, че Фосет е координирал подкрепата за наградата на Махфуз.

Дъглас Конъл, председател на Фондацията на принца, заяви, че Фосет е предложил временно да се оттегли от задълженията на изпълнителен директор, докато тече разследването. Конъл добави: "Фондацията на принца прие това предложение. Майкъл напълно подкрепя текущото разследване и потвърди, че ще съдейства за разследването по всякакъв начин."

Говорителка на Фондацията на принца заяви: "Фондацията на принца приема много сериозно твърденията, на които наскоро бе обърнато внимание и въпросът в момента се разследва“.

Фосет някога е бил близък помощник на принц Чарлз и е бил негов камериер до 2003 г.

Кралският кореспондент на Би-Би-Си Джони Даймънд заяви, че източник от двореца подчертава дистанцията между офиса на принц Чарлз и неговата фондация, но Фосет е известен, че е бил близък с принц Чарлз и тези твърдения са предизвикали "смущение“ у него.

Фосет започва своята кралска служба през 1981 г. като лакей на кралицата, а по-късно става помощник камериер на принц Чарлз. През 2003 г. неговото име бе изчистено от обвинения във финансови нарушения относно продажбата на кралски подаръци.

Той подаде оставка, след като вътрешният доклад разкритикува управлението на кралското домакинство, но продължи да работи като служител на свободна практика и мениджър на изявите на принц Чарлз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Литва, квалификация за Мондиал 2022 в Катар
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Литва, квалификация за Мондиал 2022 в Катар
Акула разкъса млад мъж в Австралия
Акула разкъса млад мъж в Австралия