НОВИНИ

Близо 3,8 млн. лв. глоби за ЕВН потвърди Върховният административен съд

близо млн глоби евн потвърди върховният административен съд
bnt avatar logo
от БНТ
15:16, 20.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което са установени нарушения, извършени от дружества от икономическата група на ЕВН, съобщиха от КЗК.

През 2017 г. КЗК наложи санкции, свързани с нарушения в поведението на предприятия с монополно или господстващо положение на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическата група на ЕВН. Тогава комисията установи, че предприятията прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

В следствие на това КЗК наложи имуществена санкция в размер 1 896 210 лв. на „Електроразпределение Юг“ ЕАД за нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЕВН и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез:

  1. Обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени;
  2. Възпрепятстване на процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени посредством: отказ за изготвяне на стандартизирани товарови профили, отказ за подписване на рамкови договори с независимите търговци.

КЗК наложи имуществена санкция в размер 1 902 995 лв. на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД за злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЕВН и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени.

Решението на КЗК е потвърдено окончателно в цялост с Решение № 3452/12.04.2022 г. на ВАС, постановено по адм. д. 9365/2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейството на Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Семейството на Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Симеон Иванов ще партнира на Христина Христова в „Денят започва“ по БНТ 1
Симеон Иванов ще партнира на Христина Христова в „Денят започва“ по БНТ 1