НОВИНИ

БНТ и EBU ще настояват журналистите от македонската обществена медия да получат достъп до ваксини

бнт ebu настояват журналистите македонската обществена медия получат достъп ваксини
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 25.03.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Балкани
Слушай новината

От централата на Европейския съвет за радио и телевизия изразяват загриженост за журналистите на първа линия и спешната необходимост от ваксиниране срещу Covid-19.

Българската национална телевизия и представители на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcast Union - EBU) ще настояват журналистите от обществената медия в РС Македония да бъдат включени в имунизационната програма срещу Covid-19 в рамките на механизма COVAX на Европейския съюз за осигуряване на справедлив достъп до ваксини.

В началото на месец март ръководството на Македонското радио и телевизия (МРТ) беше в София по покана на Българската национална телевизия, на която подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество, с цел засилване на двустранните отношения и обмен на съдържание между двата обществени оператора.

По време на визитата си, екипът на МРТ сподели притеснения, че македонските журналистите нямат осигурени ваксини, а ежедневно са изложени на риск при отразяването на събития и осигуряване на информираността на обществото.

След срещата генералният директор на БНТ Емил Кошлуков подкрепи колегите си и инициира разговор с останалите обществени медии в групата страни от Централна и Източна Европа и изпрати писмо до централата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) с молба за съдействие за осигуряване на ваксини. Той изрази опасения относно продължаващите значими предизвикателства, които пандемията Covid-19 поставя и спешната необходимост от осигуряване на защита от заразяване на служителите в обществените медии.

В отговор на инициативата на Българската национална телевизия от EBU изпратиха официален отговор, с който споделят загрижеността за журналистите при осигуряването на ваксини.

В документа Ноел Кърън, генерален директор на EBU, посочва, че като признание за ролята на обществените медии на първа линия в продължаващата борба с вируса EBU ще настоява правителството на Република Северна Македония да включи служителите от МРТ, най-вече радио и телевизионните журналисти, като приоритет в националната програма за ваксинацията срещу Covid-19.

„В конкретния случай за Югоизточна Европа и Северна Македония бюрото на EBU в Брюксел следи отблизо подкрепата на Европейския съюз за глобалния справедлив достъп до ваксини COVAX като основен източник на ваксини за Западните Балкани. Разбираме, че Северна Македония и други страни в региона са поръчали количества ваксини в рамките на този механизъм. Включвайки персонала на МРТ, който наброява по-малко от 1000 човека, в имунизационната програма и механизма COVAX, правителството на Северна Македония би признало важността на защитата на една основна услуга и ще даде възможност на служителите на Македонското радио и телевизия да продължат безопасно да информират, образоват и изграждат връзки с гражданите в тези безпрецедентни времена.“, заявява подкрепата си Ноел Карън.


От EBU посочват още, че след избухването на пандемията преди повече от година, журналистите в РС Македония, а и цяла Европа, смело и неуморно работят в условия на постоянни ограничения на карантината и храбро се изправят пред риска от заразяване с вируса. Изразяването на солидарност в рамките на мрежата от обществени медии в Европа е необходимo повече от всякога, в тези критични времена.

Вижте ТУК благодарственото писмо до БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната
465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната
Софийската митрополия с жест към жените в "Пирогов" (ГАЛЕРИЯ)
Софийската митрополия с жест към жените в "Пирогов" (ГАЛЕРИЯ)