НОВИНИ

БНТ представи новата конкурсна сесия за филмопроизводство

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
14:00, 04.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
Култура
бнт представи новата конкурсна сесия филмопроизводство

Над 4,5 милиона лева ще бъдат вложени в новите филмови проекти на Българската национална телевизия. На специално събитие за медии и представители от бранша, БНТ представи параметрите и посоките на новата сесия за филмопроизводство.

БНТ променя философията си за филмово производство. Фокусът пада върху литературното наследство.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ:

"За нас е особено ценно да развиваме екранизации, да доведем голямата класика и модерната литература и произведения до зрителите. Ако сложим Елин Пелин със сборника разкази "Под манастирската лоза" и отсреща Йовков - "Старопланински легенди", това са сериали. И в двата сборника има по десет разказа, които са десет епизода. Някой трябва да ги направи и вярвам, че ние трябва да инвестираме в подобни неща".

Такива предложения се очакват. Сериал с 12 епизода по класически или съвременни български литературни произведения, семеен сериал, пълнометражен игрален филм, игрален и документален дебют, ситком - 4 633 000 лева ще подкрепят новите филмови проекти.

Вече се работи по два сериала от предишната сесия. При спазване на всички противоепидемични правила започнаха снимките на "Порталът", с режисьор Илиян Джевелеков, с истинско актьорско съзвездие.

Илиян Джевелеков - режисьор:

"Имаме пътешественици във времето, един мъж от 1979 попада в 2019, а друг от 2019 отива в 1979, където попада в средите на българската естрада".

И точно там певицата Мария Илиева ще влезе в образа на Йорданка Христова, а проектът "Аз и моите жени" тепърва ще се разгръща, под режисурата на Яна Титова.

Теодора Маркова - сценарист:

"Яна има много интересна авторска визия за филма и смятаме, че заедно с нея ще може да разкажем една доста вълнуваща и съвременно-комична история за това - как се справяме между искам и трябва, между желанията и разума".

От 16 ноември започва кандидатстването за новите филми, последният срок е 31 януари.

Последвайте канала на БНТ в YouTube.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева - БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България прие план при Брекзит със или без сделка
България прие план при Брекзит със или без сделка
Баскетболните националки с COVID-19
Баскетболните националки с COVID-19