НОВИНИ

Бойко Рашков: Борбата с трафика на хора е национален приоритет

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:30, 18.10.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
бойко рашков борбата трафика хора национален приоритет
Слушай новината

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха и опасност в страните от ЕС. Това заяви служебният вътрешен министър и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Бойко Рашков.

Той подчерта, че борбата с трафика е национален приоритет. По негови думи институционалната рамка на България е една от най-добрите в ЕС.

"Трафикът на хора разглеждаме в няколко части. На първо място е трафикът с цел сексуална експлоатация. Нашата страна е източник на хора, които се трафикират с тази цел предимно с дестинация най-богатите държави в Европа, особено към тези, където проституцията е легализирана", обясни Рашков.

От днес, Европейския ден за борба с трафика на хора, започва вторият етап на кампанията, която реализират Националната комисия и ГДБОП. Целта е повишаване на информираността за различните аспекти на трафика на хора.

"Няма рязко повишаване или намаляване на тези случаи. Според мен ситуацията е овладяна", каза Калин Стоянов, директор на ГДБОП.

По негови думи подходът на трафикантите към всяка жертва е различен, като те рядко прибягват към насилие и заплахи за склоняване към проституция. Отличават се като добри психолози. По негови думи сред най-честите методи за склоняване продължава да бъде "ловърбой" - жертвата се влюбва в насилника и е готова на всичко за него, включително да проституира. Има случаи, при които момичетата изпадат освен в емоционална, но и във финансова зависимост.

За миналата година ГДБОП е съдействала на 50 души за прибиране обратно в страната, за настаняването им и осигуряването на психолог. В момента се наблюдават 21 групи за трафик, част от тях международни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА уважи празника на военния парашутист
ЦСКА уважи празника на военния парашутист
Откриха 1 млн. недекларирани норвежки крони на МП "Капитан Андреево"
Откриха 1 млн. недекларирани норвежки крони на МП "Капитан Андреево"