НОВИНИ

Бойко Рашков: За чистка и дума не може да става

живо бойко рашков чистка дума става
bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 19.05.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ще се обсъдят промени в кадровия състав в службата на МВР в Пловдив. Задължително трябва да има рокади.

Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който коментира пред медиите акцията срещу корумпираните полицаи в Пловдив, при която са задържани 12 души, включително шефът на 3-о РПУ.

"Тук съм, защото трябва да проведе сериозен разговор с ръководителите на областните дирекции на вътрешните работи, защото акцията днес е удар срещу службата в Пловдив и следващите дни трябва да вземем съответни решения", каза Рашков.

"Задължително трябва да има рокади. Не може да се задържи под стража началникът на 3-то районно и да няма ответни кадрови действия. Ние няма да търпим подобни прояви", акцентира служебният вътрешен министър.

Промените в кадровия състав ще се обсъдят и където е необходимо ще се сменят ръководителите или служители. Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон, допълни Рашков.

Служебният вътрешен министър каза още, че не могат да открият областния директор на полицията в Пловдив Йордан Рогачев, за да разговарят с него. "Не може такива престъпления да се вършат в неговата дирекция, а областният директор да не знае".

За акцията Рашков каза:

"Става дума за оперативна, многомесечна работа на Дирекция "Вътрешна сигурност". От момента, в който встъпих в длъжност, получих тази информация и те прецениха кога да пристъпят към съответна реализация."

Рашков заяви, че няма да информира за конкретни данни от разследването, защото не е редно, тъй като са в начален етап, има и издирвани лица и може то да се осуети и да не се разкрие обективната истина. Прокуратурата трябва да прецени по отношение на кои задържани има достатъчно доказателства и да повдигне обвинения.

Бойко Рашков каза още, че ежедневно се работи по кадрови въпроси.

Съобщи, че от днес СДВР има нов ръководител.

Относно освобождаването на Георги Хаджиев, министърът заяви: Аз не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София и то под колоните на МС, ние трябва да останем равнодушни. И ще трябва да изкореним това, което виждаме. Ще взема най-строги мерки, като се надявам, че ще се промени стилът на работа на тези служители. Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е на друго място. Ако някой си позволи подобно нещо - докато съм министър, ще бъда безкомпромисен".

По думите му на места в страната има понижени директори на полиции.

Рашков каза още, че не смята, че е редно ръководителите на най-важни служби у нас, във време, в което се подготвят избори, да си вземат отпуска до месец септември. По думите му те се укриват. "Скоро ще стане ясно какво ще се получи по този въпрос", каза той.

Служебният вътрешен министър категорично отхвърли спекулациите, че прави чистка.

Каза, че до момента е освободил двама души на пенсионна възраст. Единият от тях, заемащ пост директор на Дирекция "Инспекторат", е излязъл в болничен.

За освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов каза: "Необходимо ли е да напомням събитията от лятото в София и големите градове в страната, протестите на хората и действията и поведението на някои полицейски сили, които увредиха здравето на много български младежи."

До момента той е освободил тези три лица. Създал е също специално звено, което да е с необходимата щатна обезпеченост, за да бъдат назначени опитни, ръководни длъжностни лица от цялата система, за да могат да подпомагат неговата дейност, главно с подготовката на изборите.

Рашков ще предложи на някои ръководители да заемат тези длъжности при условие да си запазят техните длъжности и възнаграждения.

"Така, че за чистка и дума не може да става. Аз ще се отнеса с необходимата грижа към тези хора, които са прослужили години наред в МВР, но разбира се тези, които могат да бъдат използвани. Тези, които са допуснали нарушения, ще бъдат поканени да напуснат", каза още той.

Утре ще има по-конкретна информация за преместванията.

Гледайте целия брифинг тук:

Като служебно правителство имаме за основна задача да осигурим честни и почтени избори. Има дела за търговия с гласове, потвърди той. Има данни по тези дела за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни политически амбиции.

Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършваме превантивна дейност и разпространение в медиите, ние ще го направим, каза още Рашков.

Ако получим разрешение от прокуратурата, ще обявим и за кои партии са купувани гласовете, каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона взе заем от американска банка
Барселона взе заем от американска банка
Балкан поведе на Академик в битката за бронза на НБЛ
Балкан поведе на Академик в битката за бронза на НБЛ