Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бончо Генчев: Бербатов и екипът му съсипват футбола в България

от БНТ
17:05, 08.12.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
бончо генчев бербатов екипът съсипват футбола българия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бившият български национал и бронзов медалист от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. Бончо Генчев излезе с открито писмо до медиите.

В него, първият българин играл в английската Висша лига напада остро Димитър Бербатов и екипът му за начина, по който се опитват да придобият властта в Българския футболен съюз.

Генчев, който е председател на зоналния съвет на БФС във Велико Търново, твърди, че пратеници на Бербатов и обкръжението му налагат натиск върху местните клубове.

Публикуваме цялото изявление на Бончо Генчев без редакторска намеса:

"Българският футбол е в опасност. Към сложната политическа обстановка в държавата, съкращаването на доходите на населението и драматичното развитие на пандемията, в дейността на отделните подразделения на футбола ни – като се започне от клубовете от Първа и Втора лига и се стигне до аматьорския и масов спорт, се появи още по- страшен проблем.

Става дума за епидемията от разпространение на слухове, фейкове и внушения, на конспирации и интриги, посели страх у клубовете и техните ръководители. Това от своя страна води до постепенна парализа на процеса на работа на всички нива от любимата ни игра. Върху суверенитета на всяка отделна единица се нанася изключително тежък удар – както върху върха на футболната пирамида, а именно Българския футболен съюз, така и върху отделните му сътрудници, дирекции и отдели.

А всички знаем, че независимостта на футболните асоциации-членки на ФИФА и УЕФА и съставящите ги клубове от вмешателство на външни фактори е най-основният принцип на футбола въобще. За голямо нещастие суверенитетът на футболните клубове в България бе атакуван и силно наранен от страна на група хора, които в желанието си да завземат властта решиха и започнаха да използват прийоми, преминаващи границата на законното.

През последните месеци – от периода на подготовка на Извънредния конгрес на БФС, та до днес, аз, като ръководител на една от зоните в българския футбол, изпитвам все по-голяма трудност да съхраня спокойствието сред клубовете в нея. Нещо повече – виждам в очите на ръководители страх да изкажат мнението си или да предприемат някакво конкретно действие. Обръщам се към футболната общественост, тъй като чашата на търпението ми преля с появяването на мисионери, представляващи интереса на г-н Димитър Бербатов и неговото обкръжение.

Тези пратеници с всякакви средства опитват да заставят ръководителите на местните клубове да подпишат предварително подготвена декларация под формата на писмо до БФС, и по този начин да станат съучастници в нова интрига, целяща да всее раздор, да създаде нови конфликти, и да разклати дейността на БФС, на четирите зони и на отделните клубове.

Като председател на едно от най-важните звена в българския футбол считам, че провокативните и деструктивни действия на тази група и вредата от тях трябва да бъдат обект на анализ както от привържениците, така и от цялата общественост, че и от специализираните органи, които се грижат за сигурността на държавата и гражданите й. Ако не бъдат предприети действия, които да спрат процеса на разложение на футбола ни под диктовката на Димитър Бербатов и хората му заради самоцелното завземане на властта, футболният електорат ще падне жертва на нечии користни подбуди.

Бончо Генчев".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джон О. Бренън пред БНТ: За професията на разузнавач и пътя до директор на ЦРУ
Джон О. Бренън пред БНТ: За професията на разузнавач и пътя до директор на ЦРУ
Спират водата в кварталите по Южната дъга на столицата
Спират водата в кварталите по Южната дъга на столицата