НОВИНИ

Борисов за тезата на ПП-ДБ за неутрален премиер: Ако има такъв човек - да се яви на изборите, да спечели и да управлява

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:59, 12.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Борисов за тезата на ПП-ДБ за неутрален премиер: Ако има такъв човек - да се яви на изборите, да спечели и да управлява
Снимка: БТА
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар на тезата на ПП-ДБ, че трябва да бъде излъчен неутрален човек за премиер след предсрочните парламентарни избори.

"Колегите от ПП и ДБ искат да ни предложат пак от същото. Ще се предложи неутрален максимално отдалечен премиер, който да си предложи екипа от министри. Което възникват два въпроса в мен - кой ще предложи такъв човек и в момента, в който бъде предложен той няма ли да е партиен? Не е ли тогава време те да обявят, ние да обявиме, ако ще е такава формулата на правителство - кой ще е тоя човек. Ако има такъв човек, с такъв екип, защо веднага не се яви на изборите като общественик и всички го харесват - да спечели изборите и да управлява. Ако ние, партиите, лидерите не предлагаме управление - как после ще дойде неутрален човек, какъвто и да е той, ще стъпи на тези програми - коренно различни, за да ги обедини или на места еднакви. Ще си избере министри - българи, които никой не познава и ще почне да управлява с мнозинство в парламента. Какво би се случило, ако този неутрален хикс човек - Господ- заиграе с някоя от партиите и другите не са доволни?", попита риторично Борисов.

Във връзка повдигнатия от него въпрос за евентуални промени в Изборния кодекс, Борисов посочи:

"Нещо подобно на 2009 година. 39 партии и коалиции мисля, че са достатъчно за всеки българин да намери за кого да гласува. Виждате в Америка са две. Тук са 39, значи изборите и демокрацията е голяма.
БНТ: Кой е по-добрият вариант - мажоритарна или смесена избирателна система?
- Смесена, каквато беше 2009 г. Вече няма време, а и видях, че от никой от колегите това не се поема като нещо, което поне да го говорим за в бъдеще."

Лидерът на ГЕРБ отговори на въпрос за разцеплението в ДПС.

"БНТ: При това разделение на множество партии в следващия парламент, когато трябва да се сформира мнозинство, как ще намерите подкрепа при условие, че двете крила на ДПС няма да искат да стоят в една стая, та камоли да управлява с вас?
- Всеки ден ли ще се занимаваме с турски сериали, всеки ден ли ще се занимаваме с ДПС? От 240 депутати те ще имат 20-30. Останалите са важни."

Вчера Борисов каза, че естествените партньори на ГЕРБ-СДС са тези от сглобката, плюс БСП и ИТН.

"Чух Нинова - това, че грее слънцето, аз съм виновен. Нито сме разговаряли с БСП, нито нищо. Аз начертах партиите, с които би могло да се говори, с които говорихме при първия мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Обществото очаква най-сетне да започне борбата с корупцията по политическите върхове
Президентът Радев: Обществото очаква най-сетне да започне борбата с корупцията по политическите върхове