НОВИНИ

Босна и Херцеговина съкруши националите в Сараево

bnt avatar logo
от Димитър Русев
13:58, 28.11.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Баскетбол
босна херцеговина съкруши националите сараево

Босна и Херцеговина нанесе тежка загуба на мъжкия национален отбор в „балона“ в Сараево, където се играят мачовете от ноемврийския прозорец на квалификациите за Евробаскет 2022. Домакините спечелиха с 88:49.

Двубоят в Сараево започна с минута мълчание в памет на починалия по-рано тази седмица бивш треньор на Лъсков, Академик (Варна), Балкан и националния отбор Симеон Варчев.

Босненците започнаха мача ударно, като още в първата част дръпнаха с двуцифрена разлика. До почивката избраниците на Росен Барчовски така и не успяха да намерят отговор на агресивната игра на съперника си и разликата набъбна до над 20 точки. Момчетата ни нямаха и късмет в стрелбата, като за 10 минути нямаха точен изстрел от линията за 3 точки, а до почивката бяха вкарали само веднъж от 13 опита. Не спореше и стрелбата за 2 точки – 7 от 21 опита, или малко над 33% успеваемост. В същото време само до почивката домакините имаха цели 30 борби, срещу едва 15 за българските играчи. До края на мача това не се промени значително и те заъвршиха с 19% успеваемост от далечна дитанция и 36% за две точки. Босненците надбориха българския тим с 52 срещу 31 овладени топки.

Ситуацията на терена не се промени много и след почивката. Макар българите да поизравниха играта, домакините запазиха преимуществото си на терена и спокойно доиграха мача.

Българите записаха само 7 асистенции в мача.

Дий Бост завърши с 13 точки. По 7 вкараха Чавдар Костов и Александър Янев. Дебют за националния мъжки тим направиха Андрей Иванов и Кръстан Кръстанов.

"Играха много агресивно и това бе основният ни проблем. Не успяхме да намерим отговор. Взеха много борби в нападение, а ние изпуснахме някои лесни стрелби. Но като цяло, основната разлика беше в агресията", коментира след мача Васил Бачев, който завърши с 5 точки.


"Няма какъв коментар да направя при тази разлика. Те ни превъзхождаха във всички фази. Няма какво да се каже. Първите два мача играхме тотално различен баскетбол. И за мен това днес бе изненада. Ние не можем да играем без добро нападение, а те ни спряха отлично с тяхната защита. Който разбира, знае, че не могат да се правят много промени в хода на мача. Много неща трябва да се променят. Сигурен съм, че ще го направим. Сигурен съм, че ще се подобрят нещата," каза Росен Барчовски.

Това е второ поражение за тима ни в тези квалификации, като нашите имат и една победа – над Латвия в Ботевград. За босненците победата е втора и с нея те изпревариха българите на втората позиция във временното класиране. В другия мач от групата по-рано днес Латвия нанесе първо поражение на Гърция със 77:66. Успехът бе първи за тима от балтийската държава.

В неделя, в 19 ч. България излиза в много важен мач срещу Гърция. Двубоят, на който нашите трябваше да са домакини в Ботевград, ще бъде излъчен отново от БНТ3./БФБ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Играчите на Барселона се съгласяват на намаление на заплатите от общо 110 милиона паунда
Играчите на Барселона се съгласяват на намаление на заплатите от общо 110 милиона паунда
ЕС осъжда убийството на иранския ядрен физик
ЕС осъжда убийството на иранския ядрен физик