НОВИНИ

Бостън откри финала с Далас с победа

Вторият мач отново ще бъде в Бостън на 10 юни.

бостън откри финала далас победа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgbasket.com
07:29, 07.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Бостън Селтикс победи Далас Маверикс със 107:89 в първата финална среща за титлата в НБА в „ТД Гардън“. „Келтите“ разгърнаха голяма част от арсенала си в офанзивен план и на бърза ръка преодоляха критичните моменти, за да откажат състава на Джейсън Кид от мечтата за успех в откриващия мач. Освен това завръщането на Кристапапс Порзингис улесни ситуацията за тима от щата Масачузетс.

Откриващите минути не дадоха предпоставки за подобен изход, тъй като двата отбора се погрижиха честата смяна на водачеството да изгрее на сцената. Ал Хорфърд, Дерик Уайт, Джейлън Браун и Джу Холидей се постараха нападението на домакините да върви по ноти, докато от другата страна в този елемент блеснаха Лука Дончич и Кайри Ървинг. Включването от пейката на Кристапс Порзингис обаче промени картината и увеличи огневата мощ на „келтите“, които не се забавиха с развалянето на статуквото и се поздравиха с аванс от 17 точки в края на встъпителния период.

Браун и Порзингис бяха главната атракция в началото на следващата част, като именно усилията на двамата утежниха ситуацията на съперниковата защита и окрилиха тима от щата Масачузетс. Дончич се опита да влезе в ролята на спасител за тексасци, но Тейтъм загатна за своите възможности и домакините се оттеглиха на почивката при 63:42.

Далас намери правилната формула за връщането на интригата в хода на третата част, когато Пи Джей Уошингтън, Кайри Ървинг и Дончич се редуваха да тровят нервите на колебливите„келти“. Пробуждания на Браун, Тейтъм и Порзингис, както и по-доброто лице в дефанзивен план, дадоха светкавична доза спокойствието и тласнаха Бостън с 20-точков актив след 36 минути игрово време. В заключителната четвърт Бостън продължи с безкомпромисното си представяне и оттам връщане нямаше.

Джейлън Браун бе големият лидер на "келтите" със своите 22 точки и 6 борби. Кристапс Порзингис го последва с 20 и 6 овладени под двата ринга топки, Джейсън Тейтъм остави срещу името си 16 точки, 11 овладени под двата коша топки и 5 асистенции. Дерик Уайт се отчете с 15 точки и 5 завършващи подавания, Джру Холидей записа 12 точки, 8 борби и 5 асистенции.

Лука Дончич отново се отличи за Далас с 30 точки, 10 борби и 4 точни шута зад дъгата. Пи Джей Уошингтън завърши с 14 точки и 8 овладени под двата ринга топки, Джейдън Харди реализира 13 точки, Кайри Ървинг завърши с 12.

Вторият мач отново ще бъде в Бостън на 10 юни (понеделник).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков в поредицата "Спортните таланти на България"
Божидар Саръбоюков в поредицата "Спортните таланти на България"
Джо Байдън: Не сме разрешавали удари срещу Москва
Джо Байдън: Не сме разрешавали удари срещу Москва