НОВИНИ

Бостън отново разочарова Далас за нова крачка към титлата

"Келтите" опазиха крепостта си и поведоха с 2:0 победи в спора за златото в НБА

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 10.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Бостън Селтикс крачи все по-уверено към титлата в НБА. Селекцията на Джо Мазула се наложи над Далас Маверикс със 105:98 във втория финален мач, изигран в „ТД Гардън“. Първото полувреме премина при поделено надмощие, но през второто „келтите“ намериха начин да наклонят везните в своя полза и да нанесат нов удар на баскетболистите, водени от Джейсън Кид.

По този начин тимът от щата Масачузетс отново опази крепостта си от тексасци и поведе с 2:0 победи. Серията се мести в Далас, а третият мач ще се състои на 13 юни (четвъртък).

Лука Дончич, Кайри Ървинг и Пи Джей Уошингтън бяха в основата на това гостите да играят ролята на лидери в откриващите минути. Силното включване от пейката на Кристапс Порзингис и Джру Холидей дадоха нужната увереност на домакините, но Ървинг започна все по-често да намира място под светлините на прожекторите и се погрижи Далас да стигне до аванс от 3 точки в края на встъпителния период.

Дончич последва примера на своя съотборник в началото на следващата част и това остави водачеството в ръцете на Маверикс. Последва гонитба, в която от едната страна основните заподозрени бяха Дерик Джоунс – младши, Дончич и Ървинг, докато от другата Холидей бе замесен във всичко най-интересно и почти собственоръчно направи така, че „келтите“ да се оттеглят в съблекалнята при 54:51.

Тенденцията не бе нарушена и на старта на третата част. Все пак Джейсън Тейтъм, Джейлън Браун, Холидей и Порзингис комбинираха своите усилия, за да се промени картината на паркета и да тласнат Бостън с 9-точков актив след 36 минути игрово време.

Откриващите моменти на заключителната четвърт отново бяха подвластни на Селтикс, които не бяха далече от достигането на двуцифрената разлика чрез Дерик Уайт, Тейтъм Браун. Тексасци показаха, че не са се предали и върнаха усещането за интрига със съдействието на Даниел Гафърд, Джоунс – младши и Ървинг, но Браун и Уайт подпечатаха успеха на тима от щата Масачузетс в последните минути.

Джру Холидей поведе Бостън към ценния триумф със своите 26 точки и 11 борби. Джейлън Браун го последва с 21 и 7 асисистенции, с по 18 точки се разписаха Джейсън Тейтъм (12 завършващи подавания) и Дерик Уайт (5 овладени под двата ринга топки). Кристапс Порзингис отбеляза 12.

Лука Дончич бе познатият лидер за Далас, отчитайки се с трипъл-дабъл от 32 точки, 11 борби, 11 асистенции и 4 точни шута зад дъгата. Пи Джей Уошингтън приключи със 17 и 7 овладени под двата ринга топки, Кайри Ъргвинг приключи с 16 и 6 асистенции, Даниел Гардърд остана с 13 и 9 борби. Дерик Джоунс - младши наниза 11 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сигнали за тежки престъпления премина нощта след изборите, съобщиха от МВР
Без сигнали за тежки престъпления премина нощта след изборите, съобщиха от МВР
Безсъние в Кърджали: Член на СИК припадна
Безсъние в Кърджали: Член на СИК припадна