НОВИНИ

Брюксел иска от “Астра Зенека” подробни планове за доставките

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:23, 26.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
брюксел иска ldquoастразенекаrdquo подробни планове доставките
Слушай новината

Европейската комисия, държавите членки и “Астра Зенека” обсъждаха до късно снощи намерението на компанията да съкрати доставките на ваксини за Европейския съюз. Утре разговорите продължават. В края на миналата седмица стана ясно, че компания има намерение да съкрати доставките за европейските държави за първите три месеца от 80 на 31 милиона дози. Новината беше посрещната с много критики в Брюксел. Има съмнения, че дозите, поръчани от ЕС, са продадени на други държави.

Дискусиите с "Астра Зенека" не внесоха необходимата яснота, каза след срещата снощи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес. ЕК и държавите членки искат подробни планове за доставките на ваксини и кога ще се извърши разпространението в държавите членки. По-рано вчера Кириакидес заяви, че ЕК иска обяснение от фармацевтичната компания какви дози и произвеждала до сега, къде и на кого са доставени.

Брюксел се презастрахова от подобни ситуация и за в бъдеще ще иска от всички компании, които произвеждат ваксини в ЕС, да предоставят своевременна информация, когато искат да ги изнасят за трети държави.

Вчера говорител на Еврокомисията каза, че Урсула фон дер Лайен е напомнила на изпълнителния директор на “Астра Зенека”, че ЕС инвестирал предварително милиони в разработването на ваксини и гарантирането на производството им. Става въпрос за над 300 милиона евро предварителни инвестиции.

Очаква се ваксината на “Астра Зенека” да получи условно одобрение от Европейската агенция по лекарствата в петък. “Астра Зенека” беше първата компания, с която Европейската комисия подписа рамков договор още през август миналата година. Ваксината на фирмата е най-евтината от всички и затова заявените количества също бяха големи - 300 милиона доза за целия ЕС с възможност за още 100 милиона дози. България също е поръчала най-много дози от тази ваксина.

Новината за съкращение на дозите за ЕС от “Астра Зенека” дойде дни след като ЕК обяви, че очаква от държавите членки да ваксинират 70% от възрастното население на съюза до края на лятото.

От Еврокомисията обясниха, че в договорите с компаниите има предвидени юридически стъпки, в случай ще поетите задължения не се изпълняват, но засега Брюксел не иска да влиза в подробности затова дали ще бъдат заведени дела. Всяка държава също има право индивидуално да търси отговорност по съдебен път от фирмите при неизпълнение на договорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона пред фалит
Барселона пред фалит
Опасност от лавини и в следващите няколко дни
Опасност от лавини и в следващите няколко дни