НОВИНИ

БСП не дава и глас за промени в Конституцията, заяви Нинова

бсп дава глас промени конституцията нинова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:51, 13.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

БСП не дава и един глас за промени в Конституцията. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на левицата и председател на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Тя коментира, че предложенията, които са получили, касаят смяната на националния празник, което за БСП е "червена линия", двойното гражданство и възможността на хора с двойно гражданство да заемат политически постове.

Конституционният дебат трябва да се сведе само до съдебната власт, смятат експерти

Получихме и новото предложение или идея на г-н Паси в Конституцията да бъде записано, че членството ни в Европейския съюз и НАТО не може да бъде подлагано на референдум, което е абсурдно. През Конституцията да забраниш на народа да се произнася по такива важни въпроси за нас е абсолютно неприемливо, коментира Нинова.

"На този етап не подкрепяме тези промени в Конституцията. Припомням ви, че сме търсени за такива разговори по бързата процедура, защото нашите гласове са необходими за тези 180 гласа, с които бързо могат да минат промените в Конституцията. Не даваме и един глас за тези промени", заяви Нинова.

Относно службите за сигурност и евентуалното сливане на Военно разузнаване и Държавната агенция "Национална сигурност", Нинова посочи, че коментарите, направени и от правителството, и от президента, нарушават демократичния правов принцип: власт – власт възпира.

Божанков: Предложенията за промени на правомощията на президента не са анти-Радев

Президентът, назначавайки служебния кабинет, си предложи сам шефове на служби и сам си ги назначи. Това е нарушаване на основен принцип на демократичната и правова държава. Управляващите също искат да изземат функциите на президента, който и да е президентът. Нито едното, нито другото не е добро. Просто в момента си мерят силите, кой да овладее службите и кой да ги ползва за политически, лични или други цели, коментира Нинова.

По думите ѝ е абсурдно, че и двете страни се замерят с посолството. Едните казват – нашите хора за службите са съгласувани с посолството, президентът казва – сегашното ръководство на ДАНС е наградено от САЩ и от посолството. "И двете страни демонстрират отказ от национален суверенитет. Аз съм сигурна, че американските ни партньори не са доволни от това, че вътрешни кални борби се решават през американското посолство. Така че, да вземат и двете страни да спрат, да седнем и да помислим разумен вариант", апелира Нинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС
България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС
Англия победи Шотландия с 3:1 в приятелска среща на "Хемдън Парк" в Глазгоу
Англия победи Шотландия с 3:1 в приятелска среща на "Хемдън Парк" в Глазгоу