БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията

от БНТ
13:55, 15.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
бсп внесе вота недоверие кабинета темата корупцията

Депутатите от парламентарната група на "БСП за България" внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в страната.

"Основният ни проблем в битката с корупцията, която водим 4 години непрекъснато и последователно, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и по улиците на България", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова след внасянето на вота.

"Различното в този вот е, че не просто се спираме в десетките корупционни скандали, а представяме пред обществото механизмите, мрежата и пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Той създаде условия мафията да управлява България", настоя тя.

Според нея паралелната държава има няколко измерения.

"Първо – в законите, които приема мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето – назначават се хора, които да назначават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновниците на престъпления", каза още Нинова.

Лидерът на Столетницата смята, че предложението на премиера Борисов за общ план за стабилизация на страна е направено от страх.

"БСП няма да прави общ национален план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Няма да правим сговор с мафиотския и олигархичен модел на страната", категорична бе Корнелия Нинова.

Така, според Нинова, единственият изход от създалата се политическа криза е оставката на кабинета.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията.

Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите "Сигурност", "Здравеопазване" и "Околна среда и води".

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството.

Гласуването в пленарната зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

Снимки: Николай Петров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Гърция няма да има втора карантина, страната имала план "Б"
В Гърция няма да има втора карантина, страната имала план "Б"
Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие
Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие