НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтино синьо гориво през ноември, не се очаква поскъпване на парното и тока

Николай Минков
от Николай Минков
10:12, 28.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание на КЕВР, на което беше обсъдено новото ценово предложение на националния доставчик за следващия месец.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Предложената пред регулатора цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври. Цената е постигната благодарение на успешни търгове за втечнен газ с двама доставчика.

Открито заседание на КЕВР: "Булгаргаз" предлага със 70 лв. по-ниска цена през ноември

"Две са компонентите: първата компонента е свързана с проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и получените включително добри оферти от двата доставчици, сравнени към борсовия индекс в момента отстъпките са между 38% и 50% от съответния индекс. Дължи се и също така на спада в индекса", заяви Деница Златева.

Причините за драстичното поевтиняване са и намалените цени на международните борси, както и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ.

Заради поевтиняването на газа, КЕВР няма да повиши на 1 януари цената на парното, заяви Иван Иванов. Той прогнозира, че не се очаква и поскъпване на тока. Към 1 ноември се очаква газохранилището в Чирен да бъде запълнено на 90 на сто от обема си.

"Отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия, което е една добра новина за ползващите централизирано отопление. Чирен се запълва с половин процент всеки ден. В момента запълняемостта на Чирен е над 88% - съвсем точно искам да го съобщя - 88.20%, което означава, че след 4 дни Чирен ще бъде запълнен на над 90%. При това запълването на Чирен ще продължи и през следващите седмици, което по определен начин дава спокойствие", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

По повод излизането на бита на свободния пазар на електроенергия, заложено в изискванията за плащанията по Плана за възстановяване, Иванов заяви, че такъв ангажимент България не е поемала пред ЕК. Сроковете, утвърдени от Брюксел, предвиждат домакинствата да напуснат регулирания пазар да края 31 декември 2025. Преди тази дата и с оглед на международната обстановка, излизането на битовите абонати на свободния пазар не е целесъобразно и КЕВР ще отстоява тази позиция, каза още Иванов.

Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, "Булгаргаз" участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023, заяви още Деница Златева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чорич е на четвъртфинал във Виена след трисетов успех над Циципас
Чорич е на четвъртфинал във Виена след трисетов успех над Циципас
За добро детско зрение - как да контролираме времето пред екрана
За добро детско зрение - как да контролираме времето пред екрана