НОВИНИ

Бюджетната комисия прие за второ четене бюджета на Здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:21, 17.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
депутатите приеха второ четене бюджета здравната каса
Слушай новината

Без сериозна дискусия по същество, депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене Закона за бюджета на Здравната каса за тази година.

От ДПС не са могли в заложения срок да внесат своите предложения за промени в закона за тази година. Затова представиха своите идеи за промени.

Те предлагат 2 милиона лева за дентални грижи да бъдат отделени от резерва на НЗОК, както и 7 милиона лева да бъдат насочени към зъболекарите, заради работата им по време на пандемия. Тези предложения обаче бяха отхвърлени.

Свои предложения направиха допълнително и от "Продължаваме промяната". Те бяха свързани със заплащането на лекарства от болничните заведения.

Параметрите на бюджета:

  • Бюджетът на НЗОК е над 6 млрд. лева, което е с около 604 млн. повече в сравнение с миналата година.
  • Приходите от здравноосигурителните вноски трябва да се увеличат с 433 млн. лева и да достигнат 3.7 млрд. лева. Размерът на вноската се запазва на 8%.
  • Планираните приходи общо са 5.8 млрд. лева или с 690 млн. повече.
  • Здравноосигурителните приходи са с 11,1% повече спрямо миналата година.
  • Разходната част на бюджета е увеличена с 604 млн. лева.
  • Първичната извънболнична помощ се увеличава с 33,5%, специализираната извънболнична - с 31,6%, а парите за дентална помощ - с 15,9%.

От увеличението на приходите от здравноосигурителни вноски се очаква да дойдат 3.7 млрд. лв. или с 433 милиона повече от миналата година. Трансферите от централния бюджет са в размер на 2 млрд. лева.

В новия бюджет са отчетени ефектите от увеличаване на минималната работна заплата, максималният осигурителен доход , както и увеличението на пенсиите.

Здравноосигурителните плащания заемат най-голяма част от разходите - 5.6 млрд. лева - това е увеличение от 560 млн. лева. Най-много са плащанията, които ще бъдат отделени за болнична помощ - 2.7 млрд. лева.

Предстои бюджетът да бъде гласуван в пленарна зала окончателно през следващата седмица. Предвидено е след приемане законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим, ако телефонът ни падне във вода?
Какво да правим, ако телефонът ни падне във вода?
Бербатов разказа за партньорството си с Видич и разсмя Фърдинанд
Бербатов разказа за партньорството си с Видич и разсмя Фърдинанд