НОВИНИ

Целият български спорт скочи против предложението за промяна на Закона за хазарта

целият български спорт скочи против предложението промяна закона хазарта
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
23:32, 09.01.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският спорт се обедини срещу предложение за забрана за реклама на хазартни компании.

Спирането на този източник на средства би означавало почти сигурен фалит за клубовете, алармираха от БФС. Срещу предложението се изказаха представители и на баскетбола, волейбола и художествената гимнастика.

Предложението за забрана на рекламата на хазартни оператори идва от Национална мрежа за децата (НМД). В нея членуват близо 130 организации, работещи с и за деца и семейства.

"Основен приоритет за нас е да предпазим българските деца и семейства от хазартна зависимост - нещо, което е изключително трудно в среда като настоящата", заяви пред БНТ ръководителят на НМД Георги Еленков.

Позицията на БФС подкрепи и президентът на Славия Венцислав Стефанов.

"На екипите на отборите и в Англия, и във Франция и в Германия стоят бетинг компаниите. В момента тези компании плащат около 350 милиона лева данъци на държавата. Отделно сигурно дават 50-100 милиона лв. за спорта. Издръжката на школата и на младите отива по дяволите", каза Стефанов пред БНТ.

Предложението на НМД е направено въз основа на анализ за влиянието на хазартните реклами върху младите хора.

"Целта ни не е да атакува, да увредим нечии бизнес и да засегнем негативно българският спорт. Целта ни е да призовем спортът в България най-сетне да стане приоритет за държавата", добави Еленков.

"Може би е преекспонирано, трябва да се коригира, да се лимитират параметри, да се прави в определени часови пояси. Ние не може с лека ръка - аз като бъдещ ощетен - да скочим на тази организация. Пълно уважение! Не трябва обаче да злоупотребяваме с думата "дете". Тези хора, които трябва да вземат това решение, първо трябва да помислят какво държавата е помогнала на българския спорт. Аз мога да кажа, че е нула", заяви по този повод Тити Папазов пред БНТ.

"В тези условия няма как да правим спорт. Спортът е социалин феномен. Единствено и само адмирации на всеки, който помага на спорта. Ако не са спонсорите, срамно малкият бюджет за българския спорт, който е натикан в миша дупка, престъпното отношение на всички тези 30 години, категорично никой да не се бие, че е направил нещо за спорта. Никой нищо не е направил за спорта", бясна е президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

"Ще бъде голям удар за спорта, ако някой мисли, че по този начин може да помогне на някого. Аз смятам, че не може, защото бетинг компаниите си имат своето място в икономиката на България", сподели пък президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Бетинг компаниите печелят от спорт. Какво по-естествено от това печалбата да се върне в спортистите, така че да има добавена стойност", смята пък президентът на ВК ЦСКА Александър Попов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт и оранжев код за проливни валежи днес
Жълт и оранжев код за проливни валежи днес
Рилски спортист постигна 13-а победа в НБЛ след домакински успех над Черноморец
Рилски спортист постигна 13-а победа в НБЛ след домакински успех над Черноморец