Централната библиотека на БАН показва първия "Рибен буквар"

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:06, 20.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
централната библиотека бан показва първия рибен буквар
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон се съхраняват в Централната библиотека на БАН (ЦБ-БАН). Ценните книги могат да бъдат разгледани онлайн в електронния каталог и дигиталната библиотека ЦБ-БАН.

На 21 март се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител. Той написва прочутия си „Рибен буквар“, когато е едва 24-годишен, като въвежда нов и революционен за времето си метод на обучение.

Екземпляр от първия „Буквар с различни поучения“, издаден през 1824 г. и станал известен като „Рибния буквар“ заради рисунката на кит в него, може да разгледате ТУК.

Книгата е дарена на ЦБ-БАН от Никола Начов през 30-те години на XX в.

В колекцията му от старопечатни книги е и издание на буквара от 1847 г.

В Централната библиотека на БАН се съхранява и екземпляр от изданието на „Рибния буквар“ от 1850 г., който е бил част от личната библиотеката на Стоян Михайловски.

Поради големия интерес към учебника, той претърпява 7 издания в продължение на 20 години, а авторът му д-р Петър Берон се радва на високо уважение.

В Научния архив на БАН се съхранява дигитално копие на писмо, което е изпратено от д-р Петър Берон до Българското книжовно дружество през 1870 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите на 25-ия Международен София Филм Фест
Раздадоха наградите на 25-ия Международен София Филм Фест
Кирил Милов донесе пета олимпийска квота за българската борба
Кирил Милов донесе пета олимпийска квота за българската борба