НОВИНИ

Чака се решението на ВАС по три дела, образувани по жалби на ДПС

чака решението вас три дела образувани жалбина дпс
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:44, 16.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на политическа партия ДПС срещу решения на ЦИК. Две от делата бяха разгледани от един съдебен състав, а третото - от друг.

Жалбите са подадени от адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров и представляващ ДПС. По делата днес се явиха отново двамата адвокати Александър Ангелов и Страхил Панов, упълномощени от Делян Пеевски. Те поискаха оттегляне на жалбите или да бъде постановено, че решенията на ЦИК са правилни.

Първото дело е срещу решението на ЦИК, с което оставя без разглеждане заявления от ДПС относно участието и неучастието ѝ в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

Второто дело е срещу решението на ЦИК, с което регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители.

Третото дело е срещу решението на ЦИК, с което се отказва регистрация на партия „Движение за права и свободи“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври.

Според адвокат Георги Атанасов решенията на ЦИК са незаконосъобразни. Той също така допълни, че актът на ЦИК, с който определя правилата и реда за регистрация и участие в изборите, е незаконен. Относно първото дело той посочи, че ЦИК е била задължена да се произнесе, като съобрази правните действия на подадените заявления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 души са блокирани на круизен кораб по река Дунав в Австрия
140 души са блокирани на круизен кораб по река Дунав в Австрия
В Португалия бушуват няколко горски пожара
В Португалия бушуват няколко горски пожара