НОВИНИ

Част от столичната улица "Съборна" става пешеходна

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:30, 04.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

От днес част от централната улица "Съборна" в София става пешеходна.

Решението беше взето в края на юни от Столичния общински съвет с оглед разширяването на пешеходната зона в града. Движението на автомобили по нея се запазва единствено еднопосочно в отсечката между улиците "Леге" и "Цар Калоян" за улеснение на живущите и бизнеса в района.

Паркирането остава разрешено само на южната страна. От Центъра за градска мобилност напомнят, че се забранява влизането на автомобили и паркирането в отсечките между ул."Княз Александър I" и "Леге", и между площад "Св.Неделя" и ул."Цар Калоян".

Арх. Елица Панайотова - координатор на "Зелена София": Предложението и решението е улица "Съборна" да стане изцяло пешеходна в участъка между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър Батенберг", а в останалия участък ул. "Съборна" ще бъде премахнато част от паркирането, ще остане само от едната страна на улицата и ще се разширят площите за тротоар и пешеходните площи. Улиците, които са предложени да се затварят всеки уикенд, са частта на ул. "Шишман" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Венелин", също така цялата "Сан Стефано",т.е. от "Цар Освободител", от телевизията до парка "Заимов" и третата улица е "Ангел Кънчев" от ул. "Гладстон" до площад "Гарибалди". Целта ни е градът да става все по-приятен е все по-популярен за такова придвижване - пеша.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: 150 000 запазени работни места е добър резултат, но можеше и по-добре
Димитър Манолов: 150 000 запазени работни места е добър резултат, но можеше и по-добре
Време за жени пирати?
Време за жени пирати?