НОВИНИ

Черно море се размина с подвиг срещу ЦСКА

БК ЦСКА
Снимка: bgbasket.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgbasket.com
20:36, 12.02.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Черно море Тича няма да играе в турнира за Купата на България през този сезон. „Моряците“ загубиха шансове за осмицата в НБЛ, след като претърпяха изключително драматична загуба у дома от ЦСКА с 95:98. Те почти заличиха 18 точки пасив в хода на мача и малко не им достигна да накажат грешките на съперника в последните секунди. Така, след загубата им и след успеха на Ямбол срещу Левски по-рано днес, те вече няма как да изпреварят баскетболистите на Александър Алексиев, които кръг преди края на второто завъртане са с две победи пред тях.

ЦСКА се изравни с Левски във временното класиране с 11 победи и 8 загуби и при победа срещу Академик Пловдив ще завърши трети, тъй като има предимство в директните мачове със „сините“. За Черно море пък, който е с баланс 5-14, предстои домакинство на Берое.

Двубоят вървеше кош за кош в първите седем минути. Гостите обаче демонстрираха по-точен мерник и след силен завършек на частта, след края й дръпнаха с 27:17 след 11 точки на Таменанг Чо.

ЦСКА продължи да тормози домакините в подкошието и започна втория период със серия от 8:0, след което обаче те отвърнаха с три поредни тройки – две на Михаил Молдов и една на Лъчезар Тошков. Играта продължи много равностойно, а на почивката армейците водеха с 49:42. 

Серия от 10:2 в полза на баскетболистите на Росен Барчовски даде начало на второто полувреме, а „моряците“ трябваше дълго да играят без Мартин Коцев, който получи четвърто нарушение и седна на пейката. Постепенно обаче те започнаха да топят изоставането си и преди решителната четвърт намалиха за 63:68.

Армейците на няколко пъти повеждаха с двуцифрена преднина в началото на последната част, но домакините отново се връщаха в мача. 27 секунди преди сирената Лъчезар Тошков доближи отбора си на 89:93, след което последва грешка при изнасянето за ЦСКА и топката отново отиде при варненския тим. Тач Ънру направи бърз пробив и си изпроси фаул, като не сбърка от линията и разликата падна само на 2. В следващата атака Тошков извърши нарушение срещу Брандън Йънг, но след преглеждане на видео съдиите решиха да го отсъдят като неспортсменско. Гардът вкара и двата наказателни удара, след което и Мартин Сотиров увеличи за 96:91 при оставащи 9 секунди. Последва светкавична забивка на Иван Спиров и когато всичко изглеждаше решено, Йънг сбърка фрапантно, хвърляйки топката в аут в опит да подаде. Спиров се разписа още веднъж, след което Сотиров бе фаулиран при точка разлика и 3 секунди преди края. Той отбеляза и двата наказателни удара, като времето вече остана твърде малко за „моряците“, които не успяха да сътворят чудото.

Таменанг Чо бе в основата на успеха за ЦСКА с 32 точки, 11 борби и 6 асистенции. Драган Зекович записа 21 точки, по 12 имат Брандън Йънг и Мартин Сотиров.

За Черно море Тач Ънру отбеляза 25 точки, с 20 и 7 асистенции е Михаил Молдов, 13 точки има Мартин Йорданов. Лъчезар Тошков и Иван Спиров се отчетоха с по десет.

„От началото на мача играта тръгна така, че трябва да завърши много лесно мачът. Моите уважения към отбора на Черно море, много са ми симпатични, ние сме по-класният отбор и трябваше много отдавна да стане разлика. Видях такъв отбор на домакините, какъвто очаквам. Непримирим, много борбен и агресивен отбор, но са много млади. Ейвърил Ъгба получи някаква контузия и игра по-малко, въпреки че ние доста го спряхме. Отборът и градът трябва да се гордеят с този тим и да му се помага. Този град заслужава по-хубава зала. Моето мнение е, не знам дали някой ще ме чуе, че този отбор трябва да получи много по-голямо финансиране и нещата ще станат. Доволен съм от много неща в мача, но не от развитието", коментира старши-треньорът на ЦСКА Росен Барчовски.

Наставникът на варненци Кирил Болшаков обясни: „Днес се наложи да използваме нова комбинация, която не сме играли много, но решихме да я приложим в мача. Комбинацията се получи, но допуснахме много детски грешки, което се отрази на играта ни. Състоянието на Ейвърил Ъгба още не знам какво е. У дома имаме шанс да победим всеки отбор. Радвам се, че отборът показва характер. Ние се борим във всеки мач за победа, това правим. Ние се научихме да работим, научихме се да играем, остава да се научим да надиграваме.“

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея надделя над шампиона Хебър с 3:2 след страхотна драма
Дея надделя над шампиона Хебър с 3:2 след страхотна драма
Владимир Зографски остана на 31-во място, Халвор Егнер Гранеруд триумфира в Лейк Плесид
Владимир Зографски остана на 31-во място, Халвор Егнер Гранеруд триумфира в Лейк Плесид