Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Честваме празника Въведение Богородично - Денят на християнското семейство

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:23, 21.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
честваме празника въведение богородично денят християнското семейство
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На 21 ноември православната църква чества празника Въведение Богородично - Денят на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден Света Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария - баща на Свети Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква символизира влизането на 3-годишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джокович след триумфа във Финалите на ATP: Имам огромен глад за още трофеи
Джокович след триумфа във Финалите на ATP: Имам огромен глад за още трофеи
Букелон между легендите и археологическите доказателства
Букелон между легендите и археологическите доказателства