НОВИНИ

Чествания за 145 години от Шипченската епопея се проведоха на историческия връх (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:03, 20.08.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Кулминацията на тържествата е на историческия връх Шипка. Много българи се качиха на историческия връх, за да отдадат почит на героите.

Честванията започват с панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което туристически поход пое към върха. Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

На поклонението присъства вицепрезидента Илияна Йотова. Тя призова на първо място за единение и напомни, че народ, който е загубил историята си или паметта си, е обречен. Йотова отбеляза още, че България не търпи жажда за власт, пари и привилегии.

"Днес свеждаме отново глава за поклон, защото след подвига се роди и Българската армия. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на победите, на славата, на дързостта и смелостта. И всеки път, когато ние, българите, имаме нужда някой да ни събуди, препрочитаме тези страници, защото колкото и да ни е трудно, точно от тази книга на Българската армия черпим и самочувствие, и смелост да вървим напред", каза Илияна Йотова.

Отбраната на Шипченския проход през август 1877 година обръща хода на Руско-Турската освободителна война и отваря пътя към възстановяването на българската държава след петвековно османско владичество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борна Чорич продължава с убедителното си представяне в Синсинати
Борна Чорич продължава с убедителното си представяне в Синсинати
Има ли резултат от мерките за облекчаване на трафика на Дунав мост - Русе?
Има ли резултат от мерките за облекчаване на трафика на Дунав мост - Русе?