НОВИНИ

Четири жертви на горския пожар в Кипър

четири жертви горския пожар кипър
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 04.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Четири овъглени тела са открити в Ларнака в Кипър, където за втори пореден ден бушува голям горски пожар, заяви днес вътрешният министър на страната Никос Нурис.

"Криминалистите отиват да установят на място самоличността на загиналите. Всички данни сочат, че това са четирите изчезнали лица, които търсим от вчера", каза той. Министърът добави, че всички загинали вероятно са от египетска националност.

Рано тази сутрин бе съобщено, че кипърската полиция е задържала 67-годишен мъж по подозрение, че е участвал в разпалването на голям пожар, който обхвана планинската част на острова и унищожи множество жилищни сгради. Мъжът е бил заловен да пали стърнища точно на мястото, където е започнал пожара.

Размерът на щетите, причинени от пожара, предстои да бъдат уточнени тепърва. Огънят е унищожил от 15 до 17 къщи и много автомобили. Много сгради да повредени, а многобройни борови и маслинови горички също са се превърнали в пепел.

Евакуирани са жителите на 10 села и съществува реална опасност пламъците да се разпространят върху ценната борова гора в близост до известния манастир Махерас.

Пожарът, обхванал югоизточната част на планинската верига Троодос, се смята за един от най-големите в Кипър през последните две десетилетия. В битката с него са хвърлени абсолютно всички налични противопожарни съоръжения, но тъй като усилията им не бяха достатъчни да спрат разпространението на огъня, кипърските власти се обърнаха за помощ към ЕС и Израел за помощ, които се отзоваха незабавно на това искане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български нокаут на старта на Европейското по бокс за юноши
Български нокаут на старта на Европейското по бокс за юноши
Младежите на България загубиха първата контрола с Франция
Младежите на България загубиха първата контрола с Франция