НОВИНИ

Циципас си осигури полуфинал с Хачанов на Australian Open

Стефанос Циципас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:59, 24.01.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Стефанос Циципас се класира за третия си пореден и общо четвърти полуфинал в последните пет години на Аустрелиън Оупън, след като надигра Иржи Лехечка в три сета – 6-3, 7-6 (2), 6-4, за около два часа и 20 минути игра.

Първата ракета на Гърция потегли уверено в двубоя с непоставения чех, който дебютира на тази фаза в турнир от Големия шлем, правейки пробив в дебютния сервис гейм на противника. До края на откриващия сет той нямаше затруднения и така поведе в резултата. Втората част бе далеч по-равностойна, като Лехечка имаше пет точки за пробив в четвъртия гейм, но Циципас се измъкна. Съдбата на сета бе решена в тайбрек, където гъркът бе по-солиден и след няколко уинъра се доближи до място в последните четири.

В седмия гейм на третия сет Лехечка имаше три поредни точки за пробив, които отново не съумя да оползотвори. След това той се пропука на собствено подаване в десетия гейм, с което бе сложен и край на срещата. Разликата в мача дойде при точките за пробив – Циципас отрази и осемте шанса за пробив пред съперника. Той направи два уинъра по-малко от Лехечка, но и чехът направи четири непредизвикани грешки повече от гърка.

В спор за място на финала Циципас ще играе с Карен Хачанов – руснакът по-рано отказа Себастиан Корда, който прекрати преждевременно участието си в третия сет на мача заради травма на китката.

Намиращият се в отлична форма Хачанов започна вихрено двубоя и проби на старта, след което дръпна с 5-2, но когато сервираше за сета се пропука и Корда вкара частта в тайбрек, в който Хачанов се наложи със 7-5. 22-годишният Корда бе равностоен до 3-2 в своя полза във втория сет, но Хачанов взе четири поредни гейма, за да дръпне с два сета, след което и трите откриващия гейма на третата част, преди Корда да се откаже.

Статистиката показа превъзходството на руснака, който реализира 27 печеливши удара срещу 18 непредизвикани грешки, докато Корда завърши с 18 уинъра и 39 грешки. По този начин Хачанов достигна втори пореден полуфинал в турнирите от Големия шлем, след като стори това и на Ю Ес Оупън миналото лято.

Циципас ще се бори за първи финал в Австралия, след като при предишните си три полуфинала неизменно допускаше загуби. Гъркът има пет мача с Хачанов, като е спечелил и петте сблъсъка с руснака – те обаче никога не са играли на полуфинал, а и не са се срещали в турнирите от Големия шлем.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция
Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция
Германия одобрява обучение на украински войски на танкове "Леопард"
Германия одобрява обучение на украински войски на танкове "Леопард"