НОВИНИ

ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС

Какви са възможните сценарии?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:51, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В спиралата от избори през последните три години за първи път Централната избирателна комисия е поставена пред сложна ситуация - да участва в разрешаването на вътрешнопартийни конфликти.

Това за членовете ѝ означава и огромен натиск. Два казуса стигнаха до портите на ЦИК - ДПС и БСП. Това ще повлече и сложните решения с разпределението на членове в районните избирателни комисии. Не е изключено голяма част от тези казуси да стигнат до съда и всичко това ще доведе до най-напрегнатата предизборна кампания, която сме виждали в последно време.

Експерти и политически наблюдатели са единодушни, че най-важното в момента е ЦИК да работи без да бъде подложена на натиск.

"Ние видяхме днес, че тя беше подложена включително и на натиск, който възпрепятстваше членовете да вземат местата си за регистрацията. Не е най-важното коя партия подава първа документи, а какъв набор от документи има тя и дали те съответстват точно на изискванията на Изборния кодекс", заяви Ваня Нушева, преподавател по политология.

Тя засегна и темата с онлайн регистрацията, като припомни, че вече има случай, при който през 2021 година съдът в Стара Загора разпореди да се допусне листата на ПП-ДБ, подадена по електронен път.

"Но часът за подаване трябва да стартира в 9.30, така както е оказано в изискванията на ЦИК. Практиката по регистриране на партии и на участници в избори до този момент, а пък и на наблюдатели, винаги е била първият набор от документи да бъде представян на място, така че да се увери ЦИК в автентичността по първичната регистрация", допълни Ваня Нушева.

Тя обаче се съгласи с коментара във Фейсбук на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов, че ЦИК има трайна практика да не приема онлайн заявления въпреки законовото задължение.

"Тази тема последователно през годините е неглижирана в решенията на ЦИК. Очевидно трябва да бъде ясно регламентирана, за да не възникват такива противоречия при нейното тълкуване", отбеляза Ваня Нушева.

За бившия председател на ЦИК Александър Андреев обаче всичко по казуса е съвсем ясно - за първичната регистрация на политическите партии не е предвидено по Изборен кодекс подаване по електронен път.

"Защото подписката трябва да бъде дадена на хартиен носител - няма как да бъдат представени и удостоверенията от Сметната палата, от регистъра на политическите партии в съда, тоест актуалното състояние, всички тези документи трябва да бъдат представени, вписани в регистъра, който държи ЦИК във връзка с регистрацията на партиите и коалициите за изборите", заяви Александър Андреев, бивш председател на ЦИК.

Коректността на документите и пълният им набор трябва да са определящи при регистрацията както на ДПС, така и на БСП, смята Ваня Нушева.

"Банковата сметка и лицето упълномощено да оперира с нея, печатът на партията, документ от Сметната палата за изрядни отчети", уточни Ваня Нушева.

По думите ѝ относно ситуацията с БСП ще трябва да се изчака решението на съда, който ще заседава на 9 септември. При такива съдебни казуси се допуска ЦИК да вземе решение в по-късен срок след обявения за краен 11 септември.

Александър Андреев коментира, че една и съща партия или част от нея не може да присъства като регистрация на две различни места в едни и същи избори.

"Разбира се е възможно да бъде регистрирана коалиция, в чието име да има абревиатура на дадена политическа сила, но затова нещо е необходимо да бъде дадено съответно съгласието от тази политическа сила да бъде използвана нейна абревиатура или тя самата да участва в коалицията и затова няма как една и съща политическа партия да бъде регистрирана с два последователни номера или две различни заявления", каза още Александър Андреев.

ЦИК ще бъде тази, която ще има трудната задача да се произнесе кое от двете заявления е допустимо и кое не.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието