НОВИНИ

ЦИК връчи удостоверенията за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент

цик връчи удостоверенията избора румен радев илияна йотова президент вицепрезидент
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:18, 20.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

На официална церемония Централната избирателна комисия връчи удостоверенията за избора на Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент.

"Ще продължим да отстояваме националните интереси, да допринасяме за взаимодействието между институциите и гражданското общество. Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за развитието ни като демократична европейска държава", заяви държавният глава Румен Радев.

На церемонията присъства и председателят на Народното събрание Никола Минчев, който поздрави комисията и председателя ѝ Камелия Нейкова за проведените избори и се обърна към президентската двойка:

"ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни", каза Никола Минчев.

Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани след балотаж на 21 ноември като получиха 1 539 650 от гласовете. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 733 791 души. Вторият тур на изборите премина при рекордно ниска избирателна активност от 34,84%.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Радукану е спортист на годината на BBC Sport
Ема Радукану е спортист на годината на BBC Sport
Болницата във Велико Търново търси кръводарители
Болницата във Велико Търново търси кръводарители