НОВИНИ

ЦСКА представя утре реплика на първата шампионска титла на клуба от 1948 г.

цска представя реплика първата шампионска титла клуба 1948
Снимка: ПФК ЦСКА
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 16.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Във вторник, 17 май, от 12:00 часа в Музея на спортната слава на ЦСКА на стадион "Българска армия" ще се състои официалното представяне на репликата на първата шампионска купа по футбол, която "червените" печелят на 9 септември, 1948 година.

На специална церемония отговорникът на музея Христо Христо - Графа ще разкаже подробности за съдбата на безценния трофей и по какъв начин той отново се озова в своя дом.

Първата купа, спечелена от "армейците", вече е в Музея на спортната слава на ЦСКА и ще бъде на разположение на посетителите, които искат да я видят и да се снимат с нея.

Работното време на музея през тази седмица ще бъде от понеделник до четвъртък - от 10:00 до 18:00 часа.

Първата шампионска титла на ЦСКА съвпада още с раждането на клуба. През май 1948 г. се постига споразумение между футболистите на Септември и физкултурният колектив Чавдар за обединение под името "Септември" при ЦДВ.

Малко по-късно започва и борбата за шампионската титла, а надпреварата завършва в началото на септември 1948 г. Първият официален мач на "Септември" при ЦДВ е на 19 май 1948 г. на стадион "Юнак" срещу най-стария софийски футболен клуб Славия, а срещата завършва наравно - 1:1.

Съгласно жребия, отборът гостува на Априлов (Габрово) и е постигната победа с 2:0, а голмайсторите са Стойне Минев и Кирил Богданов. Реваншът се играе на стадион "Народна войска", а успехът 4:0 изпраща "червените" на полуфинал.

Следват срещите на "Септември" при ЦДВ със Спартак (Варна). Първата среща, играна в морската ни столица, е спечелена с 2:1 след попадения на Димитър Миланов. Реваншът е на претъпкания стадион в София, където следва нова победа, този път с 4:1. Голмайсторите са Димитър Миланов на два пъти, Тодор Такев и Кирил Богданов.

Големият финал е срещу Левски, който е шампион през последните две години. Именно от този мач стартира и голямото съперничество между "червени" и "сини". Спортно-техническата подготовка на Септември при ЦДВ се води от капитана на отбора Нако Чакмаков, а физическата - от популярния български боксьор Константин Николов - Замората.

Първият двубой е на 5 септември, на стадион "Юнак". Под ръководството на главния съдия Борислав Каменски Септември при ЦДВ губи с 1:2. Съдбоносната среща за трофея е на 9 септември 1948 г., отново на стадион "Юнак", като съдия на срещата е Стефан Данчев. Септември при ЦДВ печели по драматичен начин с 3:1 след две попадения на Димитър Миланов и едно на капитана Нако Чакмаков, който се разписва в последната минута, за да положи основните на армейските успехи на футболния терен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея се бори с вълна от COVID-19, нови мерки и в Пекин
Северна Корея се бори с вълна от COVID-19, нови мерки и в Пекин
Медведев преди завръщането си на корта: Чувствам се добре физически и готов за игра
Медведев преди завръщането си на корта: Чувствам се добре физически и готов за игра