Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Държавите в Европа създават Европейска политическа общност на 6 октомври

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:37, 22.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
европейската комисия време отговорни решения северна македония
Слушай новината

На 6 октомври в Прага ще се проведе първата среща на Европейската политическа общност - ново формирование в Европа. Идеята за създаването му е на френския президент Еманюел Макрон.

Европейската политическа общност ще представлява платформа за политическа координация за европейските страни от целия континент. Според тя Макрон ще бъде клуб на демократичните европейски нации. Общността ще има за цел да насърчава политическия диалог и сътрудничеството за решаване на въпроси от общ интерес, за да укрепи сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент.

Източници от Европейския съвет съобщиха днес, че покани за участие са изпратени до следните държави: Албания, Австрия, Армения, Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Република Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Косово, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Република Молдова, Черна гора, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Обединеното кралство.

Европейската политическа общност няма да замени съществуващите сега организации и структури, какъвто е Европейският съюз. Целта е лидерите на страните от клуба да се събират веднъж или два пъти годишно, за да обсъждат важни за континента въпроси.

Все още не е ясно кои от поканените държави ще се съгласят да участват в срещата и в новата общност.

Очаквано, първите теми на срещата ще са свързани с войната в Украйна и последствията от нея. Планирани са кръгли маси по темите мир и сигурност, енергетика и климат, икономическа ситуация, миграция и мобилност. Лидерите ще имат възможност да проведат и двустранни срещи.

От българска страна в срещата се очаква да участва президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Ангели за България" - безплатно приложение свързва сънародниците ни по цял свят
"Ангели за България" - безплатно приложение свързва сънародниците ни по цял свят
След обявената мобилизация: Руснаците масово купуват еднопосочни самолетни билети
След обявената мобилизация: Руснаците масово купуват еднопосочни самолетни билети