НОВИНИ

Денков: Чакам решението на МЗ за отпадане на тестовете в училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:24, 09.03.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Образование
денков чакам решението отпадане тестовете училище
Слушай новината

В следващите дни и седмици трябва да отпаднат ограниченията в училище, свързани с тестването на децата - такова е категоричното мнение на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

Според него днес или най-късно утре в Министерството на здравеопазването ще бъде изпратено специално писмо в тази посока. Но експертите на здравното министерство ще решат какво ще последва в зависимост от това променя ли се ситуацията с влизането на украински граждани в страната и евентуалното постъпване на украински деца в училище.

В крайна сметка заповед за преустановяване на тестването на учениците трябва да издаде министърът на здравеопазването, каза министър Денков.

Така той отговори на въпрос на ГЕРБ за тестването на учениците в парламентарната комисия по образование.

От ГЕРБ предложиха средствата за тестове да се дадат за въздухопречистватели, които ще пазят децата не само от COVID-19, но и от грип. На това като експерт химик министърът отговори, че този клас въздухопречиствателите не пазят от вируси.

И още - министър Николай Денков каза пред комисията, че за да се запишат в училище украински деца трябва да се попълни молба по образец с данните на детето. Тази декларация е качена на сайта на министерството. Съответното РУО ще насочи детето към определено училище, но то ще влезе в клас едва след като здравните власти (РЗИ) установят какъв е здравния му статус и какви ваксините има. Украинските деца ще бъде разпръснати по паралелки, но ако има много кандидати ще се правят нови паралелки. Украинските деца ще учат между 60 и 180 часа български език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседание на комисията по земеделието, храните и горите в НС
Заседание на комисията по земеделието, храните и горите в НС
Георги Кабаков ще свири дербито между Лудогорец и Левски
Георги Кабаков ще свири дербито между Лудогорец и Левски