НОВИНИ

Денков за борбата с корупцията: България все още търси своите герои

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 09.11.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
денков борбата корупцията българия все търси своите герои
Слушай новината

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши е в София. В програмата ѝ са включени срещи с премиера Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност", заяви Лаура Кьовеши в изказването си на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София.

По думите ѝ, когато става въпрос за корупция, е много трудно да се убедят хората как тя оказва влияние на техния живот. В реалността тя продължава да бъде толерирана в голяма степен и няма държава, която да е изцяло предпазена, допълни Кьовеши.

"Корупцията може често да се превърне във въпрос на живот и смърт и вярвам, че нашите приятели от Украйна разбраха това преди няколко години. Ако някой трябва да е наясно с опасността, това не са само те, а и ние.

В моя опит ключът е да се спечелят сърцата и разумът на хората. Може да е по-трудно, отколкото е било преди няколко години, особено защото нашите демократични общества в момента са мишени на дезинформация. Това води до разпространение на лъжи, които са несравними с нищо, което се е случвало до този момент. Сега трябва да вложим всичките си способности, за да различаваме лъжата от истината, доброто от лошото и наистина да знаем какво е справедливо", заяви ръководителят на Европейската прокуратура.

Снимки: БГНЕС

България все още търси своите герои, които да се изправят срещу корупцията, коментира премиерът Николай Денков. той напомни, че в следващите седмици предстоят важни гласувания, касаещи съдебната реформа и борбата с корупцията и че законовите промени, предложени от правителството са изцяло съгласувани с европейските институции.

"Аз се надявам, че Народното събрание ще бъде на висотата, на която всички очакваме и ще завърши процеса, който същото това събрание започна преди 5 месеца. Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие.

България през последните години не можа да намери своите Фалконе и Кьовеши и това дава своето отражение. През последните години страната ни прави забележителни промени по отношение на законите и структурите, които трябва да се борят с корупцията и да ни направят съвременна и развита демократична държава. Но ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат, че повече не може така. Затова е много ценно, че госпожа Кьовеши е отново в България - за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължим да работим в тази посока, да сподели своя опит и да обсъдим отново какво може да направим, от страна на България, за да работим още по-активно в координация с Европейската прокуратура", каза Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Йокич поведе Денвър към нова победа в НБА
Никола Йокич поведе Денвър към нова победа в НБА
От Реал Сосиедад към фенове на Бенфика: Засрамете се
От Реал Сосиедад към фенове на Бенфика: Засрамете се