НОВИНИ

"Денят" - банков обир по фламандски

Александър Митев
от Александър Митев
16:17, 29.05.2021
5731
Чете се за: 05:22 мин.
Култура
Слушай новината

Филмите са ни научили, че престъпленията не са хубаво нещо, но ако ще правим престъпление, нека да е обир на банка. Задължително условие е да се държим учтиво и при никакви обстоятелства не трябва да има пострадали. Трябва да сме бързи, защото ако дойде полицията, ситуацията ескалира в заложническа криза, а това вече е друг жанр…

Чарът на банковите обири е, че обикновено жертви няма. Потърпевша е само банката, която дори при най-големите обири губи само скромна част от годишната си печалба. А и нека си признаем – никой не обича банките. До такава степен, че дори най-големият злодей може да предизвика симпатия у зрителя.

Кой е най-големият банков обир в историята?

Може би най-шумният банков обир в България се случва през 1984 г. в Хасково. Двама млади мъже обират инкасо автомобил с 183 хил. лева държавни пари. Изпаряват се с крадена „Лада-1600“ и дълго време спазват желязна дисциплина. Хванати са с голяма доза шанс от тогавашната милиция и са екзекутирани за назидание. По това време максималната присъда за подобно престъпление е била едва 15 години затвор…

Дръзкият обир е извършен пред бившата сграда на БНБ в Хасково

За най-големият обир в света обаче най-вероятно си представяте някоя лъскава западна банка като от филмите. Всъщност и двата най-големи обира в историята се случват в Ирак.

През 2003 г., ден преди американската армия да нахлуе в Ирак, Садам Хюсеин изпраща сина си Кусай до централната банка с написана на ръка бележка и три камиона. Натоварени са близо милиард американски долари, които армията на САЩ се опитва да открие в продължение на месеци. По-голямата част от парите са открити в едно от убежищата на Садам, но стотици хиляди долари попадат у американските войници и семействата им. За злоупотреби са арестувани десетки военни…

Няколко години по-късно от частна банка в Багдад са откраднати 282 млн. долара. И до днес не е известно какво са правели толкова много пари в клона, нито кои са извършителите. Знае се само, че има замесени охранители, полицаи, както и военни формирования, които са контролирали пътищата в иракската столица по това време.

Кой е най-популярният сериал за банков обир?

„Хартиената къща“ е едно от емблематичните заглавия на стрийминг платформата „Нетфликс“, както и най-успешната испанска продукция. Главният герой с псевдоним „Професора“ измисля съвършеното престъпление – екипът му просто заема за няколко дни Националната печатница и произвежда милиони евро…

"Хартиената къща", 2017 г.

Успехът на сериала е толкова голям, че носената от героите стилизирана маска с образа на Салвадор Дали става по-популярна от тази на Гай Фокс, използвана от „Анонимните“. Италианската партизанска песен „Бела чао” пък превъртя земното кълбо няколко пъти и заживя нов живот, след като бе използвана в няколко сцени.

Наложи се сценаристите да донаписват историята година след година. Все пак краят е близо – тази есен ще бъде пуснат последният пети сезон.

Кой е най-добрият сериал за банков обир?

Има само един сериал за банков обир, който има по-висок рейтинг от „Хартиената къща“ във филмовата енциклопедия IMDb. Според европейската критика това е най-добрият белгийски сериал изобщо.

Името му е „Денят“ и БНТ започва излъчването му този четвъртък от 22.00 ч. Това е една от най-силните продукции не само в програмата на БНТ този месец, но и в целия национален ефир.

"Денят", 2018 г.

Двама банкови обирджии взимат заложници в малко фламандско градче. Епизодите са общо 12 като всеки четен епизод показва какво се случва в банката, а всеки нечетен показва какво се случва отвън.

Банковите обири са вълнуващи, но авторът на тази статия не поощрява извършването им. Много по-приятно е преживяването им пред малкия екран, отколкото в банковия офис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
36 години от трагедията на „Хейзел“
36 години от трагедията на „Хейзел“
Бойко Рашков ще даде на прокурор Бойко Борисов
Бойко Рашков ще даде на прокурор Бойко Борисов