НОВИНИ

Депутатите имат две седмици да предложат нов КЕВР

депутатите имат две седмици предложат нов кевр
bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 19.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Парламентът одобри процедурните правила за избор на нов състав и ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БГНЕС.

Така от днес започва да тече 14-дневен срок, в който народните представители и парламентарните групи ще могат да номинират своите кандидати. Предложенията трябва да бъдат отправяни мотивирано до Комисията по енергетика, която на по-късен етап ще проведе публичното им изслушване.

Буквално преди дни депутатите гласуваха и промени в Закона за енергетиката, с което намалиха изискуемия стаж за кандидатите и на практика облекчиха процедурата по избор. Новите текстове обаче все още не са влезли в сила, което доведе до юридически казус, обсъждан по време на днешните дебати.

„Това създава едно несигурно състояние. Поставяме приетите завчера условия в закона в зависимост от това кога и как ще бъдат публикувани в Държавен вестник тези изменения. Дали ще влязат в сила и ако не влязат, какво правим“, повдигна въпроса от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него срокът за подаването на документи би трябвало да бъде обвързан с обнародването на промените, а не бъде определян в календарни дни.

„Вие сте прав. В този 14-дневен срок важи действащият закон. Ако бъде обнародван новият, от този момент важат новите поправки. Ако президентът по някаква причина върне закона, в този случай ще избираме по старите правила. Това показва, че ние не сме се спрели на конкретен кандидат, но имаме кандидати, които искаме да разгледаме. В крайна сметка – каквото се получи. Важното е да имаме повече кандидати, повече прозрачност“, бе отговорът на Валентин Николов от ГЕРБ, който оглавява и ресорната парламентарна комисия.

От ДПС също настояха критериите да бъдат гласувани така, както са предложени.

Настоящият състав на енергийният регулатор вече е с изтекъл мандат, но продължава да изпълнява своите правомощия до избора на нови комисари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев победи тенисист от Топ 200
Адриан Андреев победи тенисист от Топ 200
Изложба в памет на Христо Явашев-Кристо в СГХГ
Изложба в памет на Христо Явашев-Кристо в СГХГ