НОВИНИ

Депутатите отложиха освобождаването на пазара на ток до 2026 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:20, 08.11.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
депутатите отлагат освобождаването пазара ток 2026
Слушай новината

Депутатите решиха да отложат освобождаването на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до началото на 2026 година.

България е поела ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост да освободи пазара на бита. Това трябваше да започне още от началото на тази година с освобождаване на пазара на едро за доставчиците на ток. В момента няма подготовка за подобна стъпка обаче.

Заради забавеното освобождаване на пазара на електроенергия се очаква България да загуби около 700 млн. евро по плана за възстановяване, което е част от второто плащане по схемата на Европейския съюз.

Преди да бъде освободен пазарът, трябва да се въведе и ново определение за понятието "енергийно беден". Към момента няма действаща нормативна уредба.

В момента цената на свободния пазар е много по-висока отколкото регулираната цена, която се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. Очаква се обаче до 2026 година да има стабилизиране на цената, обяви от парламентарната трибуна председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев.

Срещу цялостната либерализация на пазара се обявиха от партия "Възраждане".

В момента от свободния пазар купуват ток всички фирми. Именно заради високите цени се налага те да получават компенсации от държавата. Парите се изземват от печелившите държавни производители на електроенергия и с тях се плащат компенсациите.

"В интерес на истината, с решението днес потвърждаваме заложената от предходното редовно правителство политика и указаната дата в Плана за възстановяване и устойчивост. Фиксираната нова дата обаче не трябва да ни успокоява, защото предстои много работа", обясни Радослав Рибарски от Продължаваме Промяната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортното министерство и НСИ ще работят за картографиране на спортните обекти в страната
Спортното министерство и НСИ ще работят за картографиране на спортните обекти в страната
Срещата от 1/16 финала за Купата на България между Розова долина и Лудогорец ще се играе на 18.11.2022 г. от 13.30 ч.
Срещата от 1/16 финала за Купата на България между Розова долина и Лудогорец ще се играе на 18.11.2022 г. от 13.30 ч.