НОВИНИ

Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия

Десислава Атанасова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 11.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ-СДС за конституционен съдия. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че Десислава Атанасова работи активно в последните девет парламента, участвала е във всички парламентарни комисии и има изключителен юридически опит.

"Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи добре", заяви Борисов.

Атанасова заяви, че ако бъде избрана, "ще пази правото дори от закона". Допълни, че ще приема обаждания от колеги от ГЕРБ "само по лични поводи, а не по конституционни".

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана, и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, ще се стремя да пазя правото дори от закона", каза Десислава Атанасова.

Ако Атанасова бъде избрана за конституционен съдия, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично ще поеме ръководството на парламентарната група, каза още той.

По думите на Борисов номинациите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ за конституционни съдии са първата стъпка от разговорите за попълването на вакантните места в контролните органи и регулаторите и предстоящата ротация.

Според Бойко Борисов при ротацията трябва да се спазва стриктно споразумението и не трябва се обсъждат нови вицепремиери.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да са били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени", каза лидерът на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" и ИТН сезираха Конституционния съд за промените в Конституцията
"Възраждане" и ИТН сезираха Конституционния съд за промените в Конституцията
Еквадор: Петима души са убити при операцията за възстановяване на сигурността
Еквадор: Петима души са убити при операцията за възстановяване на сигурността